Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Warmte bewaren in een vat

Wie over thermische zonnepanelen, een warmtepomp,… beschikt produceert vaak warmte of warm water wanneer er niet meteen behoefte aan is. Dat is niet langer een probleem. De geproduceerde warmte kan je afgeven aan een buffervat, waar ze bewaard blijft tot je ze nodig hebt.

 

Met de hang naar hernieuwbare energie steken de buffervaten ook het hoofd weer op. Zo’n buffervat is meestal een vat waarin je 300 tot 2000 liter (warm) water kan opslaan.
In moderne installaties zien we meer en meer een buffervat in combinatie met andere verwarmingstoestellen. Dankzij deze combinatie kan je de verwarmingsinstallatie rendabeler en flexibel maken. De recentste types buffervaten zijn thermisch gelaagd. Het zijn ook meteen de meest geschikte buffervaten voor een moderne installatie.


Principe

Buffervaten hebben verschillende aansluitingspunten, waarop verschillende toestellen kunnen worden aangesloten. Deze toestellen geven allemaal hun geproduceerde warmte af aan het buffervat. Wanneer je bijvoorbeeld een warmtepomp en/of zonne-energiesysteem combineert met een buffervat, wordt warmte uit de lucht, grond, zon… in het buffervat opgeslagen telkens deze voorhanden is. Ook al heb je die warmte op dat moment niet nodig.


Warmte bewaren

Je gaat dus zoveel mogelijk warmte opslaan of ‘bufferen’ in het buffervat. Deze warmte is bij voorkeur afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen (zonnepanelen, warmtepompen, pelletketels), maar je kan op hetzelfde buffervat ook bijkomend klassieke systemen (stookolieketels, gasketels) aansluiten. De in het buffervat opgeslagen warmte wordt nadien, op het ogenblik dat je die nodig hebt, voor de verwarming en de warmwaterproductie in de woning gebruikt.


Een modern buffervat is een thermische gelaagd vat. Dit wil zeggen dat de warmte in het buffervat opgeslagen wordt in temperatuurlagen. Hoe hoger in het vat, des te hoger de temperatuur van het water. De warmte wordt - naargelang de toepassing waarvoor ze moet dienen, bijvoorbeeld vloerverwarming 35°C, sanitair warm water 60°C… - uit een specifieke laag gehaald. In het vat kan de temperatuur oplopen tot 95°C, waardoor je zeer veel energie kan opslaan.


Maximaal rendement

Op deze manier laat je je installatie maximaal renderen en kies je voor de zuinigste en milieuvriendelijkste oplossing. Dankzij een buffervat kan je warmte verzamelen, opslaan en herverdelen van en naar verschillende toestellen. Je beschikt te allen tijde over een warmtebuffer, of warmtevoorraad, die je installatie kan benutten. Zo voorkom je dat je installatie, tijdens bijvoorbeeld een piekmoment, extra energie moet halen uit duurdere en/of minder milieuvriendelijke energiebronnen zoals elektriciteit omdat op dat ogenblik de hernieuwbare energiebron (bijvoorbeeld de zon) niet beschikbaar is.

Kortom, dit systeem biedt tal van mogelijkheden. Buffervaten worden meer dan ooit het hart van hybride installaties… en zowel je portemonnee als de natuur varen er wel bij.

 


Partnerinfo
Het Duitse merk Vaillant biedt een uitgebreid gamma verwarmingssystemen aan die werken op gas, stookolie en op hernieuwbare energie – zoals zonnepanelen of warmtepompen. Daarnaast omvat het Vaillant-gamma ook buffervaten die beschikbaar zijn in verschillende uitvoeringen - van 300 tot 2000 liter. De buffervaten van Vaillant zijn makkelijk te installeren en perfect combineerbaar met de overige Vaillant-toestellen.

De Vaillant-buffervaten worden aangeboden in complete systemen die bovendien modulair zijn. Dit wil zeggen dat je bij Vaillant je installatie stap voor stap kunt uitbreiden. Je installeert bijvoorbeeld eerst een warmtepomp en in een volgende fase pas zonnepanelen.

Met een Vaillant-buffervat kan je het laagste verbruik koppelen aan het hoogste comfort. Meer informatie kan je vinden op www.vaillant.be
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in