Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
X²O logo
Logo DRU
Antargaz
bulex
Logo Bosch
Verwarming

Vloerverwarming in vijf vragen

Vloerverwarming wint almaar aan populariteit. Niet alleen in nieuwbouw, maar ook bij renovaties. Tijd om het systeem beter leren te kennen aan de hand van vijf vragen.

1. Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

Het grote voordeel van vloerverwarming is het esthetische element. Vloerverwarming zie je niet. Het is volledig weggewerkt. Dar brengt weer een ander voordeel met zich mee. Vloerverwarming neemt geen ruimte in. Je kunt de kamer dus helemaal volstoppen met andere zaken.

2. Is vloerverwarming comfortabel?

Je, het voelt zalig. Zeker met blote voeten. Bovendien verspreidt de warmte zich van beneden naar boven op een egale manier. Tegen de vloer is het dus warm en aan het plafond koeler. Bij radiatoren en convectoren verspreidt de lucht zich minder egaal en is het warmer bovenin de kamer dan onderaan.

3. Is vloerverwarming veilig?

Ja, het vloeroppervlakte wordt maximaal 29 graden Celsius. Je kunt je dus niet verbranden. Bij radiatoren kan dat bijvoorbeeld wel. Die kunnen oplopen tot 70 graden Celsius. Vloerverwarming is ook gezonder. In tegenstelling tot bij radiatoren heb je geen tocht in huis met vloerverwarming.

4. Is vloerverwarming duurder dan radiatoren?

Ja en nee. Dat hangt af van hoe je het bekijkt. De installatie van vloerverwarming komt een pak duurder uit dan radiatoren. Maar met vloerverwarming kun je 12 procent besparen op je energiefactuur. De verklaring lees je hier.  

5. Heeft vloerverwarming een nadeel?

Eigenlijk heeft vloerverwarming slechts één nadeel. Het is een ‘traag’ systeem. Per uur warmt het slecht 1 graad op. Daarom kun je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet ‘s nachts. In vergelijking is een radiator veel sneller. Die zet je op en enkele minuten later heb je de gewenste temperatuur.

Auteur: Daan Slingers - September 2016

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in