Microwarmtekrachtkoppeling

Gewijzigd op 26/06/2012 door Kelly Cuypers

Een micro-warmtekrachtkoppelinginstallatie (micro-wkk) produceert met één enkele energiebron elektriciteit en warm water voor verwarming en sanitair gebruik.

Onze verwarmingsspecialisten

micro warmtekrachtkoppeling installatie
micro WKK of HRE-ketel
© Baxi
De meeste micro-wkksystemen werken op basis van een ingebouwde Stirlingmotor. Dit is een motor die wordt aangedreven door warmte. Concreet wordt warmte opgewekt door de verbranding van aardgas, stookolie of biomassa. Met deze warmte wordt in de motor een cilinder in beweging gezet die een generator aandrijft. Deze generator zorgt voor de elektriciteitsproductie. Die productie volstaat voor een groot deel van het eigen elektriciteitsverbruik. Het teveel aan elektriciteit kan aan het net worden afgestaan.

De restwarmte uit dit productieproces wordt gebruikt voor de aanmaak van warm water voor de verwarming en sanitair gebruik.

Uiterlijk lijkt een micro-wkkinstallatie heel sterk op een condensatieketel, ze heeft alleen wat meer ruimte nodig. Meer weten? Lees ook het artikel 'Wat is micro-warmtekrachtkoppeling?'.

Prijs van een microwarmtekrachtkoppeling

De WKK-systemen moeten nog op de Belgische markt geïntroduceerd worden. De toestellen zullen naar schatting zo’n 7 000 euro kosten.

Brandstof voor een micro-wkk

Onderhoud van een micro-wkk

Wanneer het systeem op aardgas of stookolie werkt, zal het volgens de wettelijke verplichtingen onderhouden moeten worden (aardgas: om de twee jaar, stookolie: jaarlijks).

Premies micro-wkk

Folders over verwarming

Meer informatie op de website van deze bedrijven