Radiator

Gewijzigd op 18/04/2013 door Gretel Kerkhofs

Een radiator is een warmtewisselaar. Het apparaat geeft de warmte uit de vloeistof die erdoor stroomt af aan de lucht in zijn onmiddellijke omgeving. Een radiator kan vervaardigd zijn uit staal, aluminium of gietijzer.

Onze verwarmingsspecialisten

  • Zehnder Group© Zehnder Group Belgium
  • Designradiatoren Oreste en Emma van AntraxVan Marcke verdeelt in België de designradiatoren Oreste en Emma, ontworpen door Andrea Crosetta voor Antrax
    © Van Marcke
Het apparaat heeft meer tijd nodig om op te warmen dan een convector omdat eerst het materiaal moet opwarmen om vervolgens de warmte aan de lucht af te geven.

Radiatoren bestaan in verschillende formaten en vormen. Er zijn horizontale en verticale modellen mogelijk en ook de afwerking van het front kan op verschillende manieren.

Werking radiator

Een radiator werkt deels volgens het stralingsprincipe, deels volgens het convectieprincipe. Warm water stroomt van boven naar beneden door de elementen van de radiator en warmt zo de langsstromende lucht op (convectie). De elementen warmen ook op door het warme water en stralen zo warmte af aan de omgeving. De warmteafgifte van de radiatoren in een woning wordt geregeld door een thermostaat of ruimte per ruimte gestuurd met thermostaatkranen.

Prijs

De prijs van een radiator is onder meer afhankelijk van het vermogen en het model.

Folders over verwarming

Meer informatie op de website van deze bedrijven