Houtgestookte ketel

Gewijzigd op 23/04/2012 door Gretel Kerkhofs

Een houtgestookte ketel is een verwarmingsysteem dat hout (blokken, pellets) als brandstof gebruikt. Het systeem kan zowel voor de woningverwarming als de productie van sanitair warm water instaan.

Onze verwarmingsspecialisten

Pelletketels
© Viessmann
Een houtgestookte cv-ketel heeft twee werkingsprincipes: ofwel hanteert het een klassieke houtverbranding – zoals in een kachel of haard gebeurt -, ofwel werkt de ketel volgens het principe van houtvergassing. Dit is een complex samenspel van verschillende verbrandingsfasen. In een eerste fase voltrekt zich de volledige droging van het hout, in de tweede fase verbranden de gasbestanddelen en in de laatste fase worden de smeulgassen en de bij de vergassing ontstane houtskool verbrand.

De ketel kan manueel of automatische gestookt worden. Een goede installatie op vaste brandstoffen is uitgerust met een buffervat. Dit laat toe de geproduceerde warmte te bufferen en er uit te putten wanneer de ketel geen warmte levert (omdat hij niet werd bijgestookt,…).

Prijs houtgestookte ketel

De prijs wordt bepaald door het vermogen en het feit of het om een handgestookte of automatisch gestookte ketel gaat. Een handgestookt model (10 – 50 kW) begint vanaf 11 000 euro, een automatisch gestookte tegenhanger kost al snel 21 000 euro.

Brandstof

Er bestaan houtketels die geschikt zijn voor pellets en ketels die werken op houtblokken.

Onderhoud houtgestookte ketel

Er is geen wettelijk verplicht onderhoud voor houtgestookte ketels. Het is wel vanzelfsprekend dat je op gepaste tijden de as moet verwijderen om een goede werking van de ketel te waarborgen.

Premies

Folders over verwarming

Meer informatie op de website van deze bedrijven