Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Verwarmen we straks onze woning met een computer?

Het Nederlandse Nerdalize test momenteel samen met Eneco een nieuw soort verwarming: serververwarming. Het idee is de servers uit datacenters te halen en bij jou en mij thuis of in bedrijven te installeren in de vorm van een radiator. Zo gaat de warmte van de servers niet verloren. In Nieuwpoort loopt momenteel een eerste proefproject.
We weten allemaal dat een computer warmte afgeeft. De servers in kantoren geven zelfs zoveel warmte af dat de serverlokalen gekoeld moeten worden. Dat vraagt veel energie. De specialisten van het Nerdalize vroegen zich af of ze die verloren energie niet zinvol kunnen gebruiken. Hun oplossing: de e-Radiator.
 
Met de e-Radiator maakt Nerdalize van servers elektrische verwarming voor de woning. Het grote voordeel is dat Nerdalize zo de dure gebouwen en koeling van de datacenters uitschakelt. Dat leidt tot een besparing van 60%. Bedoeling is dat de huiseigenaar zijn woning ter beschikking stelt voor het plaatsen van de servers van Nerdalize. Het bedrijf betaalt de energierekening voor het elektriciteitsverbruik van de server. De woningeigenaar krijgt de warmte dus als gratis toemaatje.
 
Het mooie aan het idee is dat energie twee keer gebruikt wordt: voor het laten werken van de servers en voor het verwarmen van de woning. In de normale situatie gebruik je drie keer energie: voor het laten werken van de server, voor het koelen van het datacenter en voor het verwarmen van de woning.
 
 
Meer info: Nerdalize.com

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in