Verhit hout

Gewijzigd op 8/04/2015 door TiM Vanhove

Het verhitten van hout maakt het mogelijk weinig duurzame houtsoorten bestand te maken tegen schimmel en rotting. Zo kan een ruime waaier aan houtsoorten die aanvankelijk alleen binnen gebruikt konden worden ook dienen voor buitentoepassingen zoals terras of gevelbekleding.

Fabrikanten van gevelmaterialen

thermisch verduurzaamd hout
Architectenburo Loots³
© Belgian Woodforum
Hout is eeuwenoud en tegelijk zeer actueel. Dat is enerzijds te danken aan het feit dat hout een natuurlijk, ecologisch verantwoord en mooi materiaal is, en anderzijds aan nieuwe ontwikkelingen zoals de thermische modificatie, ook wel thermische verduurzaming of hittebehandeling genoemd.
Hittebehandeling is een verduurzamingsmethode die gebruik maakt van hitte om de duurzaamheid van houtsoorten die van nature niet of weinig duurzaam zijn te verhogen en het hout vormstabieler te maken. Hittebehandeling is een volkomen milieuvriendelijke verduurzamingsmethode waaraan geen chemische stoffen te pas komen.
Tijdens de thermische verduurzaming wordt het hout verhit boven de 180 °C in afwezigheid van zuurstof. Naargelang het toegepaste procedé variëren de temperatuur, de duur van de verhitting en de atmosferische omstandigheden (zoals bijvoorbeeld de toevoeging van stoom) en daardoor ook de duurzaamheid en eigenschappen van hittebehandeld hout.
Door de verhitting treden er chemische wijzigingen op. Zo bevat thermisch verduurzaamd hout geen suikers en zetmeel meer, waardoor het hout niet langer een voedingsbron is voor insecten en schimmels.
thermisch verduurzaamd hout
Architect: Foré
© Belgian Woodforum

Ruimere mogelijkheden

Houtsoorten van duurzaamheidsklasse IV of V zijn enkel geschikt voor binnentoepassingen. Dankzij een thermische verduurzaming komen ze ook in aanmerking voor buitentoepassingen zoals tuin, terras of gevelbekleding. Essenhout bijvoorbeeld behoort tot duurzaamheidsklasse V. Door thermische verduurzaming komt het in duurzaamheidsklasse I. Naast essenhout zijn op de Belgische markt ook thermisch verduurzaamd dennenhout, grenen, vurenhout, populierenhout, eikenhout, berkenhout, fraké, ayous, radiata pine verkrijgbaar als terrashout, tuinhout, gevelbekleding, parket…– al dan niet met ecolabel.
Hittebehandeld hout kan als structuurhout gebruikt worden mits de afmetingen (breedte en dikte) vooraf correct berekend worden.
thermisch verduurzaamd hout
Architect: Simon Vermote
© Belgian Woodforum

Minder ‘werken’

De thermische verduurzaming heeft ook invloed op de vormstabiliteit van het hout. Dankzij de hittebehandeling neemt het hout minder vocht op, waardoor het minder ‘werkt’  (zwelt en krimpt). Dat zorgt voor een hogere dimensionele stabiliteit (vormstabiliteit), wat een pluspunt is voor toepassingen zoals gevel- en terrasbekleding.
Thermisch verduurzaamd hout heeft een warme(re), donker(der)e kleur. De diepte van de kleur hangt af van de temperatuur en de duur van de blootstelling. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer het hout aan hitte wordt blootgesteld, hoe intenser de kleur.
De voor hittebehandeld hout kenmerkende diepe kleur blijft behouden mits afwerking met een gepigmenteerde olie, beits of lazuur. Zonder bijkomende afwerking treedt na verloop van tijd een natuurlijke en egale vergrijzing op.
Thermisch verduurzaamd hout vraagt geen extra onderhoud. Kun je het niet laten, gebruik dan een borstel met zachte haren. Onthoud vooral dat een hogedrukreiniger en hout niet de beste vrienden zijn: de waterstraal beschadigt de houtvezels onherstelbaar.

Natuurlijke duurzaamheidsklassen

Om van duurzaam houtgebruik te kunnen spreken, moet voor elke toepassing een geschikte houtsoort gebruikt worden én moet de plaatsing volgens de regels van de kunst zijn uitgevoerd.
Houtsoorten worden ingedeeld in duurzaamheidsklassen van I tot V. De indeling gebeurt op basis van de mate waarin het kernhout van een houtsoort bestand is tegen houtrot en schimmels. Dit wordt getest door palen van 50 x 50 mm in de grond te steken. Hoe lager het cijfer van de duurzaamheidsklasse, hoe hoger de natuurlijke duurzaamheid van de houtsoort.
Klasse Verklaring
 Klasse I  zeer duurzaam, een levensduur van meer dan 25 jaar
 Klasse II  duurzaam, een levensduur van 15 tot 25 jaar
 Klasse III  matig duurzaam, een levensduur van 10 tot 15 jaar
 Klasse IV  weinig duurzaam, een levensduur van 5 tot 10 jaar
 Klasse V  niet duurzaam, een levensduur van minder dan 5 jaar
thermisch verduurzaamd hout
Volt Architecten
© Belgian Woodforum

Advies inwinnen

Tot slot nog een tip van het Houtinformatiecentrum: de term ‘hittebehandeld’ of ‘thermisch verduurzaamd’ zegt niets over de kwaliteit van de verduurzaming of over het niveau van  duurzaamheid van het hittebehandelde hout.
Kies je voor thermisch verduurzaamd hout, vraag dan altijd naar de duurzaamheid en het bijbehorende certificaat. Zo weet je of het hout geschikt is voor de toepassing die je in gedachten hebt.

Je kunt informatie inwinnen op www.hout.be of bellen naar de houtinformatielijn van Belgian Woodforum op het nummer 02 219 28 32, elke werkdag tussen 10u en 12u.

Folders over bouwwerken

Meer informatie op de website van deze bedrijven