Trendwatcher: m2m

In de zomer van 2006 werd de kaap van 2 miljard mobiele telefoongebruikers bereikt. Er kunnen – ultiem – nog 4,5 miljard mensen worden aangesloten op het draadloze netwerk van de wereldgemeenschap, en toch lijken ‘s werelds grote ICT-bedrijven ietwat uitgekeken op de mouth-2-ear technologie. Wereldwijd staan naar schatting 50 miljard dingen te wachten om met andere levenloze materie te kunnen communiceren. De markt van de toepassingen van machine-2-machine communicatie – in de omgangstaal m2m genoemd – is gigantisch.

We zijn in het gezegende jaar 2012 en we zoomen in op een doordeweekse dag uit het leven van Maarten, 29 jaar, gehuwd met Gioia, 31 jaar, en vader van Laura, 3 jaar, en Arno, zeven. Maarten woont in Heverlee en werkt als pakjeskoerier voor een Amerikaans postbedrijf. Op de mediarijke slaapkamer reageert de wekker op de actuele verkeerssituatie. Maarten heeft een tijdvork in zijn wekker geprogrammeerd: bij rustig woon-werkverkeer loopt de wekker zo laat mogelijk af, afwijkende verkeerspatronen of dreiging van noodweer doen het uurwerk de bewoners een kwartiertje vroeger wakker maken1.


Just-in-time

De wekker heeft niet enkel de oudere huisbewoners wakker gemaakt, maar ook andere toestellen in huis aangestuurd: zo worden de badkamer, de kinderkamer en de keuken just-in time – en dus ook milieuvriendelijk – opgewarmd, maakt de koffiezetter nieuwe koffie en bereidt de sapcentrifuge verse sinaasappelsap. Het toilet controleert de ochtendurine van Maarten aan de hand van een groot aantal gezondheidsparameters2; de gegevens worden in een historisch diagram opgeslagen op de laptop van Maarten. De huisarts wordt zonder menselijke tussenkomst enkel geïnformeerd wanneer bepaalde waarden zorgwekkende grenzen hebben overschreden.

’s Avonds, tegen achten, maant mamma Gioia haar zoon aan tot spoed tijdens het omkleedritueel, pappa Maarten leest Laura nog een sprookje voor. Het huis is ‘aan de kant’: niet omdat het huis zelfreinigend zou zijn, wel omdat machine-to-machine communicatie toelaat overbodig tijdverlies tot een absoluut minimum te beperken en er dus nog tijd rest om alle zichtbare restanten van het avondmaal te neutraliseren. Hun huis heeft veel onzichtbare technologie ‘in huis’, die menselijke handelingen zijn tot het strikt noodzakelijke beperkt: indien de stookolievoorraad dreigt op te geraken, wordt de leverancier hiervan op de hoogte gebracht door het reservoir zelf, niet meer door de bewoners van het huis. Of indien de printer van een computer het laat afweten, kaart de printer zelf het probleem aan bij zijn producent: de gebruiker hoeft geen jargonangst meer te hebben in zijn telefonische communicatie met een medewerker van de klantendienst. Meer nog: in sommige gevallen kan het euvel op afstand – draadloos – verholpen worden, zonder menselijke interventie.


Is het huis van de toekomst – zoals dat van Maarten en Gioia anno 2012 – een kil technohuis? Neen, de geautoriseerde zelfstandigheid en zelfredzaamheid van draadloze huis-, tuin- en keukenelektronica doen tijd herwinnen voor wat écht belangrijk is in het leven: sprookjes voorlezen aan je kinderen, een goed gesprek met vrienden aan de keukentoog, koken met verse producten uit de biologische moestuin van opa en oma, met je partner naar een romantische komedie kijken in dolby stereo in de slaapkamer of een boek lezen in een bad gevuld met lavendelzeep.

© Herman Konings – 2006/2007 - Nxt.be
 

---

1. Tussen 1985 en 2000 heeft de gemiddelde volwassen Belg 20 minuten per nacht slaap ingeleverd. De Wereld Gezondheidsorganisatie [WHO] raadt ons inmiddels aan om gemiddeld 35 minuten per nacht langer te slapen zodat we de voorafgaande dag lichamelijk en psychologisch [cognitief en emotioneel] voldoende zouden kunnen verwerken [WHO, 2002]

2. De toegenomen levensverwachting betekent ook een exponentiële toename van ouderdomsgerelateerde zieken : tussen 2007 en 2017 zal het aantal geriatrische patiënten in België met ongeveer de helft toenemen; in 2018 zal – in vergelijking met vandaag – het aantal 80-plussers zijn verdubbeld [FOD – Gezondheid, 2006 & European Network of Economic Policy Research Institutes – AGIR, 2005].
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in