Nadenken over bouwen

Tips die je zeker moet onthouden als je gaat bouwen

Als je gaat bouwen sta je aan het begin van een avontuurlijke onderneming. Geen wonder dat sommige mensen absoluut weigeren zo’n avontuur aan te gaan. Er komt immers heel wat bij kijken: lening, architect, welke bouwmethode, welke stijl, … Om je een beetje houvast te geven, zetten wij een aantal dingen waar je aan moet denken op een rijtje.


Bouwen kost geld. Voor je in dit avontuur stapt, is het dus belangrijk dat je weet over welk budget je kan beschikken, of je nu koopt, bouwt of verbouwt. Je bank, de kredietmakelaar en andere financiële specialisten kunnen je zeggen welk hypothecair krediet het beste bij jou past. Koop je eerst bouwgrond aan, bedenk dat je daar later ook nog een huis op moet zetten en bekijk of je die stap budgettair ook aankan.
Bekijk op voorhand ook de opnamemodaliteiten. Je kan namelijk niet altijd van bij het begin over het volledige leningbedrag beschikken. Ga ook na welke fiscale voordelen er beschikbaar zijn bij de aankoop van huis, grond of bij een verbouwing. Vooral voor renovatie zijn er heel wat premies en fiscale maatregelen ter beschikking. En het is ook goed om na te gaan of een herzienbare lening niet in jouw voordeel is. En als je met vast tarief geleend hebt, kun je die lening later misschien toch nog omzetten naar een lening met een gunstiger tarief. Vergeet zeker ook de verzekeringen niet, zoals schuldsaldoverzekering en een goede woonverzekering (brandverzekering).

De architect
De man of vrouw met de juiste deskundigheid inzake bouwen en verbouwen is de architect. En al hangt er aan deze deskundige een prijskaartje vast, toch mag je het voordeel van zo’n specialist niet onder de mat schuiven. Een architect verdient zich terug: een goed architect zet jouw wensen en eisen om in een mooi plan, bewaakt jouw budget en ziet er op toe dat de werken correct en tijdig uitgevoerd worden. Tegenwoordig integreren architecten steeds vaker ook licht- en interieurplan in het bouwplan. Dat is handig om offertes aan te vragen. Maar net zo makkelijk kun je die licht- en interieurplannen eventjes in de kast stoppen om ze pas in gang te zetten als je weer wat marge in je budget hebt. In elk geval is het handig om je architect een alles-in-een plan te laten maken, zodat je woning en interieur een mooi geheel vormen. Voor wie nog niet overtuigd is: voor een hele hoop bouwwerken is een architect verplicht. Kijk hiervoor zeker eens op www.ruimtelijkeordening.be.

De methode
Is je budget rond, dan loont het ook al eens de moeite om – voor je een architect zoekt - na te gaan hoe je woning er uit moet zien. Het is handig als de architect bij jullie eerste gesprek al weet welke stijl jullie graag zien en welke bouwmethode jullie voorkeur wegdraagt. De meeste mensen vinden klassiek metselwerk nog steeds erg mooi. Ook voor heel moderne huizen is de oerdegelijke baksteen uit Vlaamse klei een prachtig bouwmateriaal. In gelijmd verband (nauwelijks nog voegen zichtbaar) oogt de gevel nog strakker dan een klassiek gemetste muur. In metselwerk kruipt natuurlijk veel werktijd. Voor mensen met een vrij krap budget is het misschien nuttig om te denken aan alternatieve bouwmethodes zoals houtskeletbouw of wanden in massief hout. Deze constructies staan erg snel recht, vergen heel wat minder fundering dan een gemetst huis en zorgen zo voor wat meer ademruimte binnen je bouwbudget. Ook metaalskeletbouw is een budgetvriendelijk alternatief, want vaak uitgevoerd door industriële aannemers. Hou je van een perfecte afwerking, dan moet je wel heel goede afspraken maken met aannemer en architect, zodat zij daar rekening mee kunnen houden. Stro is nog een ander, goedkoop en ecologisch alternatief. Bijkomend voordeel is dat je dit bouwmateriaal heel gemakkelijk zelf kunt hanteren zonder ervaring. De wanden worden afgewerkt met lemen pleisters, die binnen zorgen voor een heel gezond woonklimaat. Meer info vind je op www.casacalida.be.

De formule
Hoe ga je die bouwwerken allemaal in goede banen leiden? Als je een handige doe-het-zelver bent, wil je misschien liefst alles zelf doen. Dat kan. Doe voor grote werken, zoals het plaatsen van steunbalken en vloerplaten toch best een beroep op een vakman, al was het maar om ongelukken te voorkomen. En de veiligheidscoördinator of architect dragen een verantwoordelijkheid. Negeer ze dus niet en hou hen van je bouwwerken op de hoogte. Wie de bouwwerken liever helemaal aan de vakmensen overlaat, kan kiezen voor sleutel-op-de-deur. Hierbij moet je wel letten op de voorwaarden: vaak zijn de keuzemogelijkheden beperkt. Maar voor wie daar niet mee inzit, is dit zeker een goede manier om van alle bouw-rompslomp af te zijn. Daarnaast kun je natuurlijk kiezen om te bouwen met architect die dan één aannemer voor alle werken zoekt of – omwille van de gunstigere prijzen – werkt met verschillende aannemingen. Vraag zeker naar de voor- en nadelen van alle formules en kijk welke het beste bij jou past.

De partners
Bouwen doe je niet alleen. Er is je familie die je met raad en vaak ook daad wil bijstaan. Daarnaast is er de architect die een erg belangrijke rol speelt bij het realiseren van jullie droomhuis. Het is dus belangrijk dat je voor je echt van start gaat, genoeg tijd neemt om de juiste architect uit te zoeken. Het moet tussen jullie klikken, anders werkt het niet. Naast de architect zijn er ook nog de veiligheidscoördinator, de landmeter, de handelaar in bouwmaterialen, de aannemer en de energieverslaggever. Architect, veiligheidscoördinator en energieverslaggever kunnen één en dezelfde persoon zijn als de architect de nodige bijscholingen gevolgd heeft. De handelaar in bouwmaterialen kan jou heel veel vertellen over de juiste materialen en hoe die te gebruiken. Dan is er nog de aannemer. Die moet in de eerste plaats de plannen, die de architect in opdracht van de bouwheer – jij dus - gemaakt heeft, perfect uitvoeren. De architect moet er op toezien dat de aannemer zijn werk goed doet. Sluit met alle partijen een contract af, zodat je iets hebt om op terug te vallen als er iets misloopt. Werk met een geregistreerde aannemer, zodat je bij een eventueel faillissement van een aannemer niet voor een verrassing komt te staan. Als er toch onoplosbare geschillen optreden, dan kun je je nog wenden tot de verzoeningscommissie Bouw, www.bouwverzoening.be.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in