Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Thermografie : een andere kijk op isolatie

Thermografie is een infraroodtechniek die koudebruggen, slechte isolatie, lekken en andere zwakke punten in de gebouwschil zichtbaar maakt. De techniek heeft z’n nut zowel in renovatie als bij nieuwbouw.
Je hebt ze ongetwijfeld al wel eens gezien : foto’s van gebouwen in gekleurde vlekken. De kleuren, die variëren van groen en blauw over geel en oranje tot donkerrood en paars maken de warmteverliezen in de gebouwschil inzichtelijk. Het principe is vrij eenvoudig: een speciale camera detecteert de infraroodstraling en brengt die in beeld (of op foto). Interessant hierbij is dat er niet destructief opgetreden moet worden om mankementen in de gebouwschil op te sporen. “Wanneer de voorgevel van een woning een temperatuur van 13 of 14° Celsius aangeeft, terwijl het buiten 0° is, dan geeft dit duidelijk aan dat er een warmteverlies is via die voorgevel en het huis dus slecht geïsoleerd is,” verduidelijkt David Bigot van het Infrared Training Center. “Maar thermografie kan nog meer: je kunt er ook waterlekken mee detecteren of het risico op condensatie opsporen. Daarnaast kun je de luchtdichtheid van gebouwaansluitingen controleren, de effectiviteit van de beglazing nakijken, elektrische storingen en koudebruggen opsporen. Kortom, je kunt er elk temperatuurverschil mee in kaart brengen. “Met thermografie kun je ook de efficiënte van de isolatie nagaan. Je kunt bijvoorbeeld zien of de minerale wol in het dak al dan niet voldoende verdicht is. Dergelijke gebreken kunnen we eenvoudig opsporen met thermografie en net daarom is de techniek zo populair in de woningbouw,” zegt David Bigot.

Ideaal voor renovatie

Niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor energetische renovaties bewijst thermografie zijn nut. Op basis van een thermografische opname van de woning kan jij of de architect bepalen waar de prioriteiten in de energetische ingrepen dienen te liggen om snel en eenvoudig besparingen te realiseren. “Je begint met andere woorden niet blind aan de energetische renovatie. Een thermografie kan bijvoorbeeld aantonen dat het energieverlies niet via de muren verloopt, maar via een slechte afdichting van de opengaande raamdelen. De ramen bijregelen of de rubbers vervangen zal minder duur zijn dan de gevels volledig isoleren,” aldus David Bigot.

Tijdstip thermografie

Thermografie is een waardevol gegeven. Maar om betrouwbaar te zijn en om er voldoende informatie uit te halen, moet aan enkele voorwaarden voldaan zijn. “Zo moet er een minimaal temperatuurverschil van 10° tussen binnen en buiten zijn om een voldoende duidelijk resultaat te krijgen. Dat is waarom de meeste analyses tijdens de winter worden gemaakt,” verklapt David Bigot. “Verder moet je alle beperkingen en externe warmtebronnen uitsluiten. De zon zal bijvoorbeeld de gebouwschil opwarmen en het resultaat beïnvloeden. Maar dat is evengoed het geval met regen. De deskundige werkt dus niet alleen in de winterperiode, maar ook nog liefst ’s morgen voor zonsopgang of ’s avonds als ze onder is.”Los van het ideale tijdstip is ook het gebruikte materiaal belangrijk. “Er zijn heel wat infraroodcamera’s in de handel, en die verschillen allemaal van kwaliteit. Om een betrouwbaar resultaat te hebben, moet je al een camera met een minimale resolutie van 320 bij 240 pixels hebben. Niet alleen de camera is van belang, ook de persoon die het toestel gebruikt moet toch wel enige kennis van zaken hebben. Zoek naar iemand met een specifieke opleiding of iemand met de nodige kennis van gebouwen. Naast de thermografische foto’s levert de analist ook een gedetailleerd en nauwkeurig verslag met tips en advies.”
 

Kostprijs thermografie

Voor een eenvoudige lekdetectie moet je rekenen op 100 euro. Voor een volledige analyse van een gemiddelde gezinswoning tel je al snel 400 euro neer. Voor een grote woning moet je vanzelfsprekend een groter bedrag in het hoofd houden. In sommige regio’s zijn er premies beschikbaar voor het uitvoeren van een thermografie. 

Auteur: Marie-Eve Rebts – september 2016

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in