Bouwen en de wet

Staalskelet als basis voor industriële look

De bouwheer van deze woning had een uitgesproken en eigentijdse visie over wonen. Rode draad daarin waren openheid, lichtinval,… als het ware een zoektocht naar een loftgevoel. Architect Dirk Reynaert vertaalde die vraag in een staalstructuur met strakke vorm.


De bouwheer, een jong koppel, wilde graag een woning met een industriële look. “Ze voelden zich aangesproken door een metalen structuur met kolommen en door de loftstijl. Ze wilden ook veel lichtinval, ook centrale lichtinval, in een strakke vormgeving met weinig binnendeuren - en indien nodig, liefst schuifdeuren. Verder wilden ze geen garage, maar liever een grotere leefruimte. De bedoeling is wel om in een later stadium een carport te bouwen. De bouwheer wilde vloeren afgewerkt met epoxy. De ruimtes moesten onderling in communicatie staan met mekaar zodat ook de bovenverdieping contact heeft met de benedenverdieping.

 

Grote vide

“Om een ‘loftgevoel’ te bekomen, gebruikte ik een structuur van metalen kolommen en I-profielen, die je uiteindelijk ook ziet in het interieur. De welfsels zijn wel bepleisterd en geschilderd. Om de communicatie tussen de verschillende ruimtes te versterken, heb ik gewerkt met een grote vide naar boven toe, waarop alle kamers uitkomen,” verduidelijkt Dirk Reynaert zijn ontwerp. “Een traditionele nachthal is er dus niet. Centraal in de woning staat de trap, die gedeeltelijk achter een muur in de woonkamer ligt. Boven de trap zorgt een lichtstraat voor de centrale lichtinval in de woning. Binnen- en buitenmuren zijn opgebouwd uit cellenbeton en buiten bepleisterd met sierpleister. Op de bovenverdieping ligt steentapijt op de vloer om de industriële look te versterken. Daar waar er binnendeuren nodig zijn, is gekozen om te werken met deuren die tot tegen het plafond komen. Opvallend in deze woning zijn ook de speciale lichtarmaturen. “Een aantal opvallende exemplaren zijn door de bouwheer zelf gemaakt, wat ik wel erg leuk vind. Ik apprecieer ook hun binnenafwerking en de kleuraccenten die ze gebruikt hebben. Die afwerking komt de industriële architectuur zeker ten goede.”

Compact grondplan

Om het budget overzichtelijk te houden, zorgde architect Reynaert weer voor een compact grondplan. “De woning is in feite een kubus. Er springt bijna niets uit de gevel, behalve dan de grote dakoversteek boven de glazen wand aan de tuinzijde. Het huis is sober van vorm en volume. Er is ook weinig bepleistering in de woning, zo zijn steunbalken en profielen vrij gelaten. Er is ook geen garagevolume en dat scheelt een slok op de borrel als je gaat bouwen,” aldus nog Dirk Reynaert.

 

Dakoversteek als zonwering

Hier is gekozen voor vloerverwarming in het volledige huis, op basis van gas. In de badkamer zit wel nog een traditionele radiator. Het huis is gebouwd met cellenbeton en voorzien van goede dak- en vloerisolatie. Dit is nog geen EPB-woning. Het grote raam van de woonkamer heeft een ruime dakoversteek, die deels als zonnewering en deels als gevelreliëf dienst doet. In een later stadium kan op de ramen een zonnescherm aangebracht worden.

Architect: Dirk Reynaert

Dit is een bijdrage uit het Belgisch Budget Bouwboek 2009
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in