Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

Rookmelders

Bezig met het bouwen of renoveren van je woning? Dat is meteen het moment om rookmelders te installeren. Op die manier is je gezin thuis beter beschermd tegen de gevaren van brand én rook. De federale overheid houdt je wakker met de Nationale Rookmeldersdag op 5 januari.

Jaarlijks zijn er in België ongeveer tienduizend branden. Daarbij maakt niet alleen de hitte van het vuur slachtoffers, maar vooral de rook is dodelijk. Zeker als de brand 's nachts uitbreekt. Met een kwalitatieve rookmelder die goed geïnstalleerd is, heb je dubbel zoveel kans om een woningbrand te overleven.

Verplichte installatie

Het installeren van een rookmelder is in sommige gevallen verplicht. In Vlaanderen is dat het geval in nieuwbouwwoningen en woningen die gerenoveerd worden, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet je in huurwoningen een rookmelder ophangen en in Wallonië zijn ze in alle woningen vereist.

Een goede rookmelder kopen

Een rookmelder kun je kopen in allerlei elektro- en doe-het-zelfzaken. Houd rekening met:

  • De batterij: bepaalde rookmelders zijn voorzien van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen.
  • de labels CE en EN14604
  • de wettelijke voorschriften in je gewest (Brussel, Vlaanderen, Wallonië).

Soorten rookmelders

Er bestaan twee soorten rookmelders. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Zo reageert de optische rookmelder beter op smeulbranden, terwijl de ionische gevoeliger is voor branden met een echte vlam. Maar wettelijk gezien mogen ionische rookmelders sinds 1 oktober 2010 niet meer verkocht worden in ons land. Vanaf 1 januari 2020 mogen ze ook niet meer gebruikt worden in particuliere woningen.

Optische rookmelders 

Deze detectoren baseren zich op de lichtinval in de detector. Deze wordt anders wanneer rook in de detector binnendringt. En die verandering is voor de detector de aanleiding om alarm te slaan.

Ionische rookmelders

De ionische rookmelder gaat uit van de geleidbaarheid van ionen. Om de ionenstroom op te wekken, maakt het apparaat gebruik van een kleine, zwakke radioactieve bron. Rookgassen verminderen de geleidbaarheid van de geïoniseerde lucht.

Waar rookmelders plaatsen?

Bij woningen met één verdieping is de beste plaats voor de rookmelder de gang waar de meeste kamers op uitkomen. Wanneer er meerdere verdiepingen zijn, doe je er best aan één melder per verdieping te plaatsen.

Waar een rookmelder niet ophangen?

Alleen als rookmelders correct opgehangen zijn, kun je er op rekenen bij brand. En dat is niet altijd vanzelfsprekend. Uit een bevraging van Binnenlandse Zaken en ANPI vzw uit 2010 bleek bijvoorbeeld dat zowat 40% van de Belgen die een rookmelder hebben, het toestel in de keuken, stookruimte of badkamer ophangen, hoewel dit af te raden is. En dan hebben we het nog niet over de vele mensen die de rookmelder bij een raam bevestigen, niet aan het plafond ophangen of gewoon in de schuif laten liggen.


Waarschuwende vogel

Rookmelders kunnen op zich staan of gekoppeld worden aan een alarminstallatie of zelfs een domoticasysteem.
Wie het ronde bakje tegen het plafond een doorn in het oog vindt, kan mits wat zoekwerk ook wel esthetischere oplossingen vinden. In Nederland werd bijvoorbeeld de Chick-a-Dee uitgeroepen tot mooiste rookmelder. Het rookmelder-vogeltje kan met een klemmetje op eender welke plaats in huis worden opgehangen. Bij rookontwikkeling alarmeert hij bewoners met een luide ‘chick-a-dee’-roep.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in