RenovActive: een innovatief architecturaal concept

Gewijzigd op 11/02/2016 door Daan Slingers

In mei 2015 heeft Velux RenovActive gelanceerd, het eerste klimaatrenovatieproject in Brussel. Hiermee wil Velux een duurzaam, betaalbaar en gemakkelijk reproduceerbaar renovatieconcept ontwikkelen. Hieronder volgt een kort gesprek met de architect van het project, die ons inwijdt in de geheimen van deze renovatie die comfort, efficiënt energiegebruik en respect voor het milieu combineert.

Onze buitenschrijnwerkspecialisten

RenovActive
© Velux
RenovActive
© Velux
RenovActive
© Velux

De aanzet voor het project

Om voor dit project een architectenbureau te kiezen, organiseerde VELUX in de zomer van 2013 een wedstrijd waaraan vijf jonge Belgische bureaus deelnamen. Het voorstel van ONO Architectuur werd weerhouden. Jonas Lindekens, architect bij RenovActive, legt ons uit wat zijn motivatie was om deel te nemen aan het project: "We werden aangetrokken door het feit dat het huis deel uitmaakt van een buurt die ontworpen is als losstaand deel van de rest van de stad, met een gemeenschappelijke en beschermde architectuur. De uitdaging bestond erin het erfgoed van de wijk te respecteren en het huis toch comfortabel en efficiënt te maken vanuit energieopzicht en gebruik makend van de technieken die vandaag voorhanden zijn. Wij waren dus heel enthousiast om deel te nemen aan de wedstrijd die VELUX organiseerde."

Principes aan de basis van het voorstel van ONO Architectuur

ONO Architectuur moest voldoen aan de eisen van de verschillende spelers die betrokken zijn bij het project RenovActive. Zo wilde VELUX het accent leggen op comfort (daglicht en ventilatie), efficiënt energiegebruik en de reproduceerbaarheid van het concept. De Anderlechtse Haard, eigenaar van het huis, moest zich van zijn kant aan het opgelegde renovatiebudget houden dat voor Brusselse sociale huisvestingsmaatschappijen geldt. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vroeg dan weer om het onroerend erfgoed te respecteren.

 "Ons bureau heeft een grote denkoefening gemaakt over de manier waarop we de ruimte kunnen optimaliseren en daarbij een maximum aan daglicht in het huis binnenlaten. De diversifiëring van de manieren waarop het licht binnenkomt, was voor ons een van de belangrijkste punten." Om de kosten te beperken en ervoor te zorgen dat de renovatie reproduceerbaar blijft, heeft ONO Architectuur de voorkeur gegeven aan relatief eenvoudige gebruikstechnieken die weinig tussenkomst van de bewoners vragen. "De verwarmings- en ventilatiesystemen die we hebben voorgesteld zijn heel gebruiksvriendelijk en zorgen het hele jaar door voor een maximaal comfort. Ze maken bovendien een rationeel energiegebruik mogelijk en passen perfect bij huurders die hun energiegebruik willen optimaliseren", legt Jonas Lindekens uit. "Aangezien we sterk bezig zijn met efficiënt energiegebruik, hebben we lang nagedacht over de isolatie van het huis. Ons bureau heeft erop aangedrongen om de buitenmuren te isoleren, zodat de ruimtes binnen intact konden blijven."

Vordering van de werken

De renovatiewerken aan het huis van 80 m² zijn in volle gang. De structuurwerken zijn al achter de rug. De aanbouw van 15 m² staat er en de dakvensters zijn geïnstalleerd. Verschillende werken, zoals met name het schrijnwerk buiten, de trap, de verwarmings- en elektriciteitsinstallatie zijn gepland voor de komende weken. Velux, ONO Architectuur en de Anderlechtse Haard zullen het gerenoveerde huis aan het grote publiek presenteren in de lente van 2016. Het huis zal een jaar lang regelmatig kunnen worden bezocht zodat particulieren toegang tot een geslaagde renovatie krijgen.

Meer info: Renovactive

Folders over ramen en deuren

Meer informatie op de website van deze bedrijven