Financiele aspecten

Overgangsmaatregel 6% BTW in bouw beperkte tijd verlengd

Wie een woning heeft die in 2015 tussen 5 en 10 jaar oud was, kan uitzonderlijk tot eind 2017 nog genieten van het btw-tarief van 6% op werken aan de woning, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Snel zijn is wel de boodschap.
Je bestelling moet geplaatst zijn voor de nieuwe wet definitief in voege gaat. Dat gebeurde niet op 1 januari 2016, zoals oorspronkelijk aangekondigd, maar mogelijk pas eind januari 2016.

Op werken aan woningen ouder dan 5 jaar betaalde je tot nog toe maar 6% btw in plaats van 21%. Op 1 januari 2016 zou die regel normaal strenger worden: woningen moesten vanaf dan minimum 10 jaar oud zijn in plaats van 5. Voor bestellingen die nog eind 2015 werden doorgegeven maar pas later geplaatst konden worden, werd er in december een overgangsmaatregel aangekondigd.

Als de woning in 2015 tussen 5 en 10 jaar oud was en het contract dat jaar nog werd getekend, konden de werken tot eind 2017 aan 6% btw worden uitgevoerd. Voor woningen ouder dan 10 jaar verandert en helemaal niets, daar blijft het lage btw-tarief gewoon gelden.

Het besluit werd echter nog niet gepubliceerd in het Staatsblad, waardoor er beslist is de overgangsmaatregel te verlengen tot 10 dagen na publicatie. Omdat het besluit voorlopig nog niet gepubliceerd werd, is de exacte deadline voor het plaatsen van die bestellingen nog niet bekend. Dat betekent dat je vandaag nog steeds bestellingen kan doen aan 6% btw als je woning in 2015 tussen 5 en 10 jaar oud was.

10 jaar of ouder

Opgelet: ook voor bestaande en lopende werken die vandaag aan alle voorwaarden voldoen en genieten van het btw-tarief van 6% maar waarvan de uitvoering van de werken ook nog verder loopt na 1 januari 2016, moeten er administratieve formaliteiten gebeuren om verder van de 6% BTW te kunnen genieten.

Bron: NAV en Izen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in