Nieuwe verdieping, nieuwe uitstraling

Gewijzigd op 28/04/2014 door TiM Vanhove

Een verbouwing vraagt altijd om het aftasten van de mogelijkheden binnen het bestaande kader. Hasa Architecten realiseerde in Muizen een geslaagd voorbeeld van zo’n zoektocht. Een bungalow uit de jaren ’70 kreeg een optopping die meteen voor een metamorfose van het hele gebouw zorgt.
Renovatie Muizen
© Eternit
Je kent ze ongetwijfeld de typische bungalows uit de jaren ’70: een bewoonbare verdieping met een hellend dak erop. Ze voldoen niet meer echt aan onze hedendaagse vraag naar licht en ruimte. Een verbouwing dringt zich dan ook vaak op. In Muizen realiseerde Hasa architecten een toonvoorbeeld van wat zo’n bungalow kan worden.
De opdrachtgevers vroegen naast licht en ruimte ook een relatie met de tuin en omgeving. De ontwerpers boden het antwoord op deze vraag onder meer door een nieuwe verdieping te creëren. Gezien de weinig draagkrachtige ondergrond en de lichte fundering, kozen de ontwerpers voor een optopping in een houtskelet. Het skelet kreeg een afwerking in vezelcementplaten, meer bepaald Equitone van Eternit. Het nieuwe volume draagt rechtstreeks op de ondergrond.
  • Renovatie Muizen© Eternit
  • Renovatie Muizen© Eternit
  • Renovatie Muizen© Eternit

Vlinderdak

Het nieuwe volume kreeg een vlinderdak, waardoor de woning een eigenzinnige nieuwe vorm krijgt. Om licht in de donkere leefruimte te krijgen, is een deel van de bestaande zoldervloer ter hoogte van de nieuwe leefruimte verhoogd. De bestaande gevels zijn aan die zijde van de woning ook opgetrokken zodat aan beide zijden van het verhoogde dakdeel twee dakterrassen voor de eraan grenzende kamers ontstaan.Intern is de ruimte-indeling aangehouden. Alleen is de leefruimte vergroot door de bestaande slaapkamers in te nemen. De nieuwe slaapkamers bevinden zich op de verdieping. Dankzij dit in beslag nemen van de slaapkamers krijgt de leefruimte de gevraagde relatie met de tuin en de omgeving.
Bron: Eternit