Financiele aspecten

Koop vastgoed met emotie en verstand

Verliefd worden op een woning. Het staat vast dat bij de keuze van een woning veel emotie komt kijken. Op een bepaald moment moet je echter met de voeten op de grond komen en je bekommeren om het financiële plaatje. Volgende 4 tips zijn geen garantie, maar verminderen in elk geval de kans dat de eerste verliefdheid zou omslaan in een grote ontgoocheling.


1. Op maat van het budget

In de eerste plaats moet een goede financiering aangepast zijn aan het beschikbare budget. Dat lijkt een evidentie. Maar het beschikbare budget kan onderhevig zijn aan schommelingen. Een woningkrediet is een engagement voor een periode van vaak meer dan 20 jaar, aangegaan door mensen op een leeftijd van 25, 30 jaar. De evolutie die mensen doormaken tijdens de eerste periode van hun actieve beroepsleven wordt gekenmerkt door veranderingen: op eigen benen staan, een relatie aangaan, samenwonen of trouwen, kinderen, tijd maken voor opvoeding van de kinderen, loopbaan uitbouwen, mislukkingen, meevallers, …


Flexibele kredieten

Kortom, de situatie die je kent op het ogenblik dat je het woningkrediet aangaat, kan sterk verschillen van die in de volgende jaren. Wie vooraf al bepaalde plannen heeft en sommige mogelijke evoluties met een behoorlijke zekerheid kan inschatten, doet er goed aan een aangepaste financiering “te vertalen” naar een aanpasbare financiering. Vandaag is de financiële sector erin geslaagd een gamma aan te bieden van kredietformules waar meer of minder flexibiliteit is ingebouwd en dan hebben we het niet alleen over variabele rentevoeten. Het is aangeraden hierover met een adviseur te praten en vooraf goed te overwegen. Misschien zit er iets tussen dat jou net goed uitkomt, maar weet dat die flexibiliteit soms ook een prijs heeft. Vertrouw daarom op een adviseur die je het hele plaatje uitlegt.


2. Simuleer de mogelijkheden

Ten tweede raden wij aan om zelf vooraf eens wat te cijferen. Wees niet te beroerd om enkele simulaties vooraf te maken en jezelf een eerste gedacht te vormen of je plannen al dan niet te ambitieus zijn. Een simulatie is van belang om de realiteitswaarde van je investering in te schatten en eventueel je wensen bij te stellen. Het kan je bijvoorbeeld tot het besluit leiden dat je beter over een langere looptijd leent of dat je, omgekeerd, misschien wel beter wat minder eigen middelen aanspreekt, zodat je nog een reserve overhoudt. Probeer hem eens uit, de nieuwe, gebruiksvriendelijke simulatietoepassing


3. Vraag maatwerk

Een simulatie helpt je bij het bespreken van je plannen met een professionele adviseur. Het vervangt hem echter niet. In 9 op 10 van de gevallen is een woningkrediet maatwerk, dat rekening houdt met de karakteristieken van de cliënt, de fiscale situatie, de aard van de investering, de mogelijke subsidiëring en de terugverdieneffecten van de investering, … Voor het totale plaatje volstaat het echt niet om een bedrag en een rentevoet even snel om te toveren naar een aflossingstabel. Eigenlijk is dat pas het eindstadium na een proces van veel vragen en antwoorden om de perfecte financiering te creëren: een maatwerk en, als het kan, graag met een rekbaar stofje.


4. Zorg onmiddellijk voor een brandverzekering

Meteen een brandverzekering aanraden, is geen handige verkooptruck van bankiers-verzekeraars. Het lijkt misschien vreemd dat je al verzekerd zou zijn als je nog maar een “voorlopige” verkoopovereenkomst (compromis) hebt getekend of als pas de eerste steen van je droomhuis is gelegd. Toch loop je al risico's vanaf de ondertekening van de voorlopige overeenkomst en een brandverzekering verzekert heel wat meer dan brand. Denk ook aan bouwrisico’s, ongevallen die personen kunnen overkomen die je komen helpen, enzomeer. Sla de raad dus niet te vlug in de wind. Jijzelf en het huis waarop je verliefd bent geworden, verdienen het, goed beschermd te zijn.

Word nu maar snel verliefd.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in