Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

In de praktijk: luchtdicht bouwen

Tot 25% van de warmte in een woning uit vorige eeuw gaat via allerhande kieren verloren. Dat willen en moeten we vermijden in onze nieuwe of te verbouwen woning. Luchtdicht bouwen is de oplossing. Dat impliceert dat we in iedere stap van het bouwproces de nodige aandacht besteden aan het dichten van zelfs de kleinste kier.


Iedere kier of spleet in onze woning is nefast voor de isolatiewaarde, ons comfortgevoel en de goede werking van onze ventilatie. Voor wie dit weinig zeggend is: iedere kier kost ons handenvol geld wegens de veel te hoge energiefacturen. Het komt er dus op naar alle mogelijke ongewenste openingen zo secuur mogelijk te dichten.


Aansluitingen

Een eerste aandachtspunt zijn de aansluitingen tussen de verschillende gebouwelementen. Denk daarbij aan de overgang tussen glas, beton, metaal, pleisterwerk,… Daarnaast moet je erover waken dat allerhande leidingen de luchtdichte schil niet doorbreken.


Hellend dak

Een belangrijk pijnpunt voor de luchtdichtheid is het hellend dak. Praktijktesten tonen aan dat een slecht geplaatst dampscherm het verbruik met 10 tot 15% laat stijgen. Bij een goed afgewerkt dampscherm is iedere naad afgekleefd met een luchtdichte tape of silicone. Ook de aansluitingen met muren, gordingen, dakvensters,… verdienen de nodige aandacht. Al deze overgangen moeten perfect worden gedicht zodat er geen lucht meer door kan.
Ook wanneer je spijkerflensdekens kiest voor de isolatie van het hellend dak, moeten de naden tussen twee dekens en de aansluitingen met andere bouwdelen worden afgekleefd met tape.


Vloerplaten

Na de plaatsing van welfsels is het overigens aangeraden de gaten en spleten van de welfsels zorgvuldig op te vullen of dicht te smeren. De praktijk toont aan dat het vaak grote luchtlekken zijn. Zeker wanneer de welfsels aan de onderzijde geen afwerking in pleisterwerk krijgen.


Muren

De wanden van de woning worden normaliter luchtdicht gemaakt door de plaatsing van de pleisterlaag tegen de binnenmuren. Kies je voor een houtskelet, dan moeten de naden tussen de verschillende houten platen voor de versteviging van de binnenwand worden afgekleefd in een luchtdichte folie, net als overgangen tussen de wanden en de betonnen vloer.


Ramen en deuren

Het buitenschrijnwerk wordt best met een tape of profiel luchtdicht aangesloten op de binnenwanden. Wanneer je voor een tape kiest, laat deze dan ver genoeg over de binnenwand komen, zodat de stukadoor de tape netjes kan inwerken in het pleisterwerk. Dit biedt de beste garantie op een goede luchtdichting. Let op, het opvullen met polyurethaanschuim van de kieren tussen buitenschrijnwerk en binnenmuren garandeert geen luchtdichtheid.
De buitendeuren zijn andere kritische punten omwille van de kier onder de deur. Hier bestaat de mogelijkheid om een tochtborstel of valdorpel te plaatsen onder de deur.
Rolluiken zijn ook onvermijdelijke tochtgaten. Ze zijn quasi onmogelijk goed luchtdicht te krijgen. In principe moet rond het rolluik – bij de opbouw- en inbouwmodellen – eerst een bekasting in isolerend materiaal worden geplaatst, die vervolgens nog eens wordt afgewerkt met een folie. Deze folie moet goed aansluiten op het buitenschrijnwerk en de omliggende wanden. Maar dat is een uiterst complexe klus.
Let tot slot ook op met het gebruik van bepaalde technieken. Verluchtingsroosters zijn oncontroleerbare luchtlekken, net zoals ventilatoren in de badkamer en toilet, de dampkap, het rookkanaal van een open haard,…


Verbouwing

Bij het verbouwen van een bestaande woning is het luchtdicht maken van bepaalde gebouwdelen praktisch niet haalbaar of financieel onverantwoord. Laat dit geen uitvlucht zijn om op andere plaatsen minder zorg aan de luchtdichting te besteden. Elke kier die u kan dichten, houdt ongewenste koude buiten en warmte binnen.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in