Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Hoe wordt het verwarmingsvermogen bepaald?

Mensen denken vaak dat het verwarmingsvermogen van hun woning enkel bepaald wordt door de oppervlakte van de woning of nog naargelang het aantal radiatoren dat in de woning aanwezig is. Zo eenvoudig is het jammer genoeg niet…

Het verwarmingsvermogen van een woning hangt inderdaad in eerste instantie af van hoe groot de woning is, hoeveel vierkante meters de woning effectief telt. Daarnaast zijn er echter nog andere factoren die van belang zijn: de isolatie van de woning, de oriëntatie van de woning (woonruimtes noordelijk of zuidelijk gericht)… Ook het gewenste sanitair comfort, of met andere woorden het type badkamer waarover je beschikt alsook het aantal personen dat ervan moet kunnen gebruik maken, speelt een doorslaggevende rol.
Hoe gaat de verwarmingsspecialist dan precies te werk bij het vaststellen van het verwarmingsvermogen van een woning? Eerst wordt het benodigde warmtevermogen (uitgedrukt in kilowatt kW) kamer per kamer berekend, op basis van de gewenste temperatuur.

  • In de woonruimte kan hij bijvoorbeeld rekening houden met een gewenste temperatuur van 20 °C. In de badkamer kan dat 22 °C zijn, terwijl je in de gang genoegen neemt met 18°C.
  • Het berekende warmtevermogen van iedere kamer geeft aan welke radiator of vloerverwarming geschikt is voor die specifieke ruimte. 
  • De som van het warmtevermogen van alle kamers, geeft het nodige vermogen van de ketel weer.

Wanneer ook de productie van sanitair warm water via hetzelfde systeem loopt, moet men uiteraard ook rekening houden met het benodigde vermogen hiervoor.

Een concreet voorbeeld:
Heb je voor de verwarming van uw woning 18 kW nodig, maar wil je je ketel combineren met een boiler van 24 kW - die dan de daarbij horende hoeveelheid warm water produceert? Dan neem je beter een ketel van 24 kW.

Modulerende werking

De meeste moderne ketels hebben een modulerende brander. Dit betekent dat de brander zijn vermogen aanpast aan het vermogen dat noodzakelijk is om de woning te verwarmen. Om je woning te verwarmen zal een dergelijke ketel dus enkel op 18 kW vermogen werken. Ook het verbruik van de ketel zal met 18kW overeenstemmen. Maar om de boiler te verwarmen en het maximaal mogelijke debiet te geven, en je tevens het gewenste en beste sanitair comfort te geven, zal de ketel 24 kW nodig hebben.
Op deze manier biedt het systeem je altijd de hoogste rendabiliteit, zonder dat je aan comfort moet inboeten.

Om de woning zo zuinig mogelijk te verwarmen, raadt Vaillant je aan een gedetailleerde warmteverliesberekening van uw woning te laten uitvoeren. Hierbij moet rekening gehouden worden met het type woning, de oppervlakte, de isolatie, de warmwaterbehoefte en tal van andere factoren. Je architect of installateur kan dit professioneel berekenen.

Auteur: Vaillant – september 2010

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in