Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Hoe het juiste glas kiezen?

Glas kiezen voor de woning lijkt een banaal gegeven. Maar het glas kan zoveel functies vervullen dat je de beslissing best grondig overdenkt. Want glas kan naast warmte binnenhouden ook een geluidswerende, zonwerende of inbraakwerende functie hebben. Bovendien is glas personaliseerbaar.

Thermische isolatie

De eerste factor bij de keuze van glas is de thermische isolatie. Vandaag wordt een Ug-waarde van 1,1W/m²K beschouwd als de standaard voor dubbele beglazing. Om die prestatie te halen, is het glas voorzien van een thermische coating aan de spouwzijde van het binnenste glasblad. Dit kun je controleren met een aansteker. Wanneer je in het raam kijkt, zie je 4 vlammetjes, waarvan het tweede (van binnen uit gekeken) een andere kleur heeft.Wanneer je de spouw tussen de twee glasbladen laat opvullen met Argon-gas, kun je de isolatiewaarde laten dalen naar 1,0W/m²K. Sceptici stellen zich wel vragen bij de levensduur van het gas in de spouw. Met andere woorden: hoelang geniet je werkelijk van die 1,0W/m²K.
In een goed geïsoleerde woning is het zinvol een beglazing te kiezen die beter presteert. In dat geval ben je aangewezen op drievoudige beglazing. Die heeft een Ug-waarde van 0,6W/m²K.

Akoestische isolatie

Wie in een gebied met geluidsvervuiling woont, bijvoorbeeld een drukke weg, een spoorweg, een vliegveld of industrieterrein, kan er goed aan doen akoestisch geoptimaliseerd glas te kiezen. Bij dergelijke geluidsisolerende beglazing hebben de glasbladen een verschillende dikte. Iedere dikte remt immers een andere geluidsfrequentie af. Aanvullend kunnen de prestaties van het glas nog verbeterd worden met akoestische folies.
Weet wel, de keuze voor dergelijke geluidsisolerende beglazing is enkel zinvol wanneer opengaande raamdelen perfect afsluiten en de ramen ook luchtdicht in de wanden zijn geplaatst.

Veiligheid

De glasnorm legt bepaalde richtlijnen op met betrekking tot veiligheid. Het komt er vooral op neer dat raampartijen met een doorvalrisico uitgerust dienen te worden met veiligheidsglas. Dat kan gelaagd of gehard glas zijn. Het gebruik van gelaagd glas – 2 glasbladen met daartussen één of meerdere PVB-folies - heeft sowieso een meerwaarde op het vlak van inbraakveiligheid. Wie strengere eisen stelt, kan het veiligheidsaspect verhogen door voor dikkere glasbladen te kiezen. Houd ook hier weer rekening met een correcte plaatsing en stem het hang- en sluitwerk van de ramen ook op de veiligheidseisen af.

Zonwering vs lichttoetreding

Zonwering is een vaak toegepaste eigenschap voor beglazing. De zontoetredingsfactor kan ook weer beïnvloed worden met een coating. De regel is wel: hoeveel te meer zonlicht je weert, des te minder daglicht er binnen kan in de woning. Er zijn vandaag wel al aangepaste – maar ook duurdere – coatings op de markt die een hoge zonwering verzoenen met een goede daglichttoetreding. Bespreek dit punt goed met je glasleverancier. Weet ook dat het niet nodig is om voor de hele woning dezelfde beglazing te kiezen. Zeker op het vlak van zonwering kun je de beglazing afstemmen op iedere oriëntatie. De ramen liggen toch nooit in hetzelfde gevelvlak. Eventuele kleurverschillen in de glasvlakken zullen dus niet opvallen.

Personaliseerbaar

Tot slot kun je het glas ook esthetisch opwaarderen. Naast het klassieke glas bestaat er ook extra helder glas. Bij dit glas is de typische groene schijn verwijderd, waardoor het glas niet meer opvalt. Verder kun je motieven laten aanbrengen via allerhande technieken. De nieuwste toepassing is het printen van foto’s op het glas. De oppervlakte van de afbeelding kan daarbij zo groot zijn als de totale glaswand.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in