Aanbevolen partners

Buderus logo
Logo Groupe Atlantic
zehnder logo
Viessmann Belgium logo
Antargaz
bulex
X²O logo
Logo DRU
Logo Bosch
Verwarming

Hoe er warmpjes bijzitten?

Ik ga op reis en neem niet mee … mijn verwarming. Deze blijft thuis, maar werkt mijn verwarming nog als ik terugkom? En hoe laat ik ze het best achter voor ik op vakantie vertrek?

Daarnaast belichten we nog de keuze voor vloerverwarming of radiatoren en gaan we na hoe het zit met het ontluchten van radiatoren. Ontdek snel de antwoorden.

Werkt mijn verwarming nog als ik terugkom van een lange reis? We kunnen je al snel geruststellen. “Ook al ga je zes maanden op reis, voor je verwarming moet je geen schrik hebben,” vertelt Frank Van Hasselt van Junkers. “Bij verwarmingen op gas en elektriciteit vormen er zich normaal gezien geen problemen. Werk je met stookolie, zorg dan dat er nog voldoende brandstof in je tank zit. Dan blijft alles goed verlopen.”

Familie of vrienden moeten niet langskomen om je verwarming af en toe op te zetten. “Normaal gezien, regelt je verwarmingsketel zelf hoe hard hij moet werken. Wanneer je op reis gaat, kan je de ketel in een vakantie- of nachtmodus schakelen. Dan zal hij amper iets verbruiken. Het verbruik hangt wel af van hoe koud het buiten is en hoe goed je huis is geïsoleerd.”

Wanneer je thuiskomt, moet je ook geen schrik hebben voor gevaren. “Water in een boiler laat je best even stromen alvorens je het gebruikt. In stilstaand water kunnen zich bacteriën vormen, maar die zijn snel weg.” Je hoort het. Je kan met een gerust gemoed op reis vertrekken. Bon Voyage.

Vloerverwarming of radiator?

Een heikel punt waar heel wat (ver)bouwers voor staan: Kies je nu het beste voor radiatoren of vloerverwarming? Volgens Luc Brants van Radson kan je best je keuze maken naargelang het type van je woning. “Binnenkort maakt het misschien zelfs helemaal niet meer uit wat je kiest. Woningen zijn dan zo goed geïsoleerd dat er nog amper verschil is tussen de twee.”
Voorlopig zijn er wel nog verschillen tussen beiden. “Bij vloerverwarming heb je een meer uniforme warmte. Je ziet ook niets van de installatie. Bij radiatoren is dat natuurlijk heel anders. Die zie je staan, maar designradiatoren kunnen wel perfect in de woning geïntegreerd worden”, aldus Brants. “Het grote voordeel van radiatoren is wel dat ze sneller reageren. Ze warmen in principe sneller op. Beiden hebben dus hun voor- en nadelen. Je keuze is een kwestie van smaak.“
Lees meer over vloerverwarming

Ontluchten of niet?

Wie voor radiatoren kiest, zal deze wel af en toe moeten ontluchten. “Indien je dit niet doet, blijft er lucht in de buizen vastzitten. Dat beschadigt je installatie. Je gaat daardoor meer moeten stoken voor hetzelfde resultaat en dat zorgt voor een hogere factuur,” weet Luc Brandts.
Het ontluchten kan jezelf doen. “Wanneer je dit doet, moet je je radiator wel eerst afkoelen. Anders kan je je verbranden. Toch laat je beter een specialist voor de ontluchting zorgen. Hij weet immers waarmee hij bezig is,” besluit Brandts. Normaal gezien is één per jaar ontluchten voldoende om er 12 maanden warmpjes bij te zitten.

Met dank aan: Radson

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in