Historische Brugse voorgevel krijgt uitkijkdoos

Gewijzigd op 23/05/2013 door Daan Slingers

Wat kun je doen met een Brugs, oud herenhuis met een dakkapel? Die vraag stelde architect Kevin Van Volcem zich. Zijn antwoord: het gebouw volledig renoveren en voorzien van een modern kokervormig volume in de nok. Zo gezegd, zo gedaan. Hij en zijn gezin genieten er nu van de woning en het uitzicht op de hoofdstad van West-Vlaanderen.
Identikit
Compacte kubusvormige gezinswoning in gele breuksteen.
  • Type woning: Rijwoning
  • Locatie: Brugge (West-Vlaanderen)
  • Bouwjaar: 1905
  • Renovatiejaar: 2004 
  • Woonoppervlakte: 260m²
  • Opvallende materialen: Gebogen pleisterwerk, betonschutting als vloer, gekleurd glas, beloopbaar glas
  • Opvallende technieken: Kalei, glazen vloer 
  • Architect: ir. architect Kevin Van Volcem, Singel 10, 8200 Brugge, 0486 32 78 86 
Openheid
Kevin Van Volcem maakte van een oud herenhuis een moderne eengezinswoning.
© Kevin Van Volcem

Wensen van de bouwheer

In een rij van boulevardwoningen kocht de architect samen met zijn vrouw een oud herenhuis (1905). Het getrouwde koppel met twee kinderen wilde het donkere pand omtoveren tot een moderne eengezinswoning met een special karakter. De historische voorgevel moest daarom een renovatie ondergaan. Ook droomden de architect en zijn vrouw van een bijzondere uitbouw, die contrasteerde met de bestaande woning. Andere wensen waren: een functionele inrichting van de zolderverdieping en een modern interieur.

Doorheen de woning lopen

Het herenhuis beschikt over vier bouwlagen en een dak. De voorgevel onderging een restauratie met onder meer nieuwe houten ramen, die het uitzicht hebben van de oorspronkelijke ramen.  

Op de gelijkvloerse verdieping kwam de gewenste uitbouw, ingevuld met de inkomhal, de keuken en de eethoek. De vloer, de muur en het plafond van de uitbouw lopen in één vloeiende beweging van buiten naar binnen door. De organische schil, die van de grond verheven is, voelt geborgen aan. De witte vloer contrasteert met de ruwe, betonschuttingen muur. 

Een glazen loopstrook tussen de ‘duplex verdieping’ en de eerste verdieping met een zithoek en een tv-hoek zorgt voor openheid. Deze strook loopt doorheen het volledige gebouw en zorgt zo voor een overvloed aan licht en ruimtelijkheid.
  • Oud & nieuwDe rechthoekige vormen van het herenhuis maakten plaats voor organische vormen.
    © Kevin Van Volcem
  • KeukenDe keuken kreeg een modern strak design mee.
    © Kevin Van Volcem
  • KeukenDe architect implementeerde een nieuw, zwevend gedeelte.
    © Kevin Van Volcem
  • BoekenrekDiepe apotheekkasten vervangen de klassieke berging.
    © Kevin Van Volcem
  • TrapDe keuze viel op een open trap.
    © Kevin Van Volcem
  • GlasEen glazen vloer ligt tussen de gelijkvloerse verdieping en de eerste verdieping.
    © Kevin Van Volcem
  • GlasDe glazen vloer loopt doorheen het hele gebouw.
    © Kevin Van Volcem
  • TV-meubelDe architect creëerde ook een eigen tv-meubel.
    © Kevin Van Volcem
  • BadkamerIn de badkamer is er speels met licht gewerkt.
    © Kevin Van Volcem
  • BadkamerHet vrijstaand bad werkt als een gekleurde lamp.
    © Kevin Van Volcem
  • BadkamerDat zorgt voor een bijzonder effect.
    © Kevin Van Volcem
  • Oud & nieuwMede hierdoor lijken oud en nieuw niet meer op elkaar.
    © Kevin Van Volcem
Openheid
Openheid en licht zijn de kernwoorden van deze renovatiewoning.
© Kevin Van Volcem

Dakkapel maakt plaats voor koker 

Op de derde en vierde verdieping liggen de kinderslaapkamers.

Het dak en een deel van de gevel werden doorboord door een kokervormig volume. Vroeger bevond zich daar een dakkapel. Het ‘open’ volume loopt van de voorgevel door naar de achtergevel. De koker herbergt de slaapkamer van de ouders en een open badkamer. Vanuit deze ruimtes heb je een prachtig zicht op de Brugse Vesten, een verdedigingsmuur daterend uit de middeleeuwen.

Tegen de muren hangt schuine TL-verlichting, die voor een speels kleureffect zorgen. De wastafel zit verwerkt in een zwevende balk. Daarin verborgen zit ook een spiegeltje. In het midden staat een vrijstaand transparant bad waarin gekleurde ledverlichting steekt, waardoor deze als het ware in een gekleurde lamp wordt omgetoverd die de hele ruimte kleurt. 

Om het interieur te verfraaien ontwierp de bouwheer tal van items zelf, zoals: een tv-meubel van een oude bioscoopkast en een bureau. De keuken is opgebouwd met IKEA-meubelen, maar anders ingedeeld dan dat de Zweedse fabrikant het voor ogen had.
 
Een trappenhal verbindt alle verdiepingen met elkaar. Tussen gelijkvloerse verdieping en de eerste verdieping bevindt zich ook nog een binnentrap. 

Ook het tuinontwerp – waar het terras verheven is van de omliggende zone - is een eigen idee van de bouwheer/architect.

Duurzame technieken en energie

Omwille van de beschermde voorgevel is er gewerkt met binnenisolatie. Een condensatieketel met zonneboiler – in afwachting van zonnepanelen – zorgt voor de verwarming van het gebouw. De architect koos voor vloerverwarming.  

Krachtlijnen van het ontwerp

  1. Doorheen de volledig woning valt er natuurlijk licht binnen
  2. De futuristische vorm van de uitbouw zorgt voor een bijzondere vormgeving
  3. De historische gevel wordt doorboord door een strak, minimalistisch volume