Aanbevolen partners

suninvest logo
aliplast logo
arlu logo
Renson - Ventilatie, zonwering
kommerling logo
Velux logo
Winsol
hormann logo
Ramen en deuren

Glas met een technisch kantje

Glas krijgt een belangrijke plaats in onze gebouwen, zowel in woningen en appartementen als in kantoorgebouw en commerciële ruimtes. De functies van glas worden daardoor almaar meer divers.
Daar waar we vroeger met kleine ramen bouwden, geven architecten tegenwoordig de voorkeur aan grote glaspartijen. Ze laten onze leefruimtes en soms zelfs badkamer en slaapkamers baden in het licht en bieden weidse uitzichten op de omgeving. Maar de mogelijkheden van beglazing zijn veel ruimer dan het bieden van lichten en zichten, al blijven ze vaak onbenut. De beglazing kan intelligent zijn, criminaliteit vermijden, de geluidsisolatie verbeteren of het energieverbruik verminderen. Al die functies zijn mogelijk dankzij innovaties in de gebruikte materialen. Ze werden ook aangemoedigd door de bouw van de hoge glazen torens in de grote wereldsteden. We zetten de focus op enkele innoverende glastoepassingen …

Zelfreinigend glas

De grootte en inplanting van ramen wordt soms beperkt door hun bereikbaarheid om ze te reinigen. Het antwoord op dat probleem is zelfreinigend glas. Dankzij een aangepaste coating kan vuil zich moeilijker hechten aan het glas. Door de inwerking van licht (fotokatalyse) breekt de coating het vuil af. Tijdens een regenbui spoelt het regenwater het vuil van de beglazing. De zelfreinigende beglazing is niet volledig heiligmakend. De coating kan niet alle vervuiling verwijderen bijvoorbeeld statische stofdeeltjes.

Elektriciteit maken met glas

Het is nog maar weinig geweten, maar het is ook mogelijk fotovoltaïsche cellen te integreren in de ramen. De eerste varianten van deze zonnecellen waren weinig transparant en weinig doeltreffend, maar de afgelopen jaren is er sterke vooruitgang geboekt op dat vlak. Een klein minpuntje nog: de fotovoltaïsche beglazing blijft nog duur.

Elektrochroom glas

Elektrochrome beglazing maakt het mogelijk de licht- en warmt inval te regelen zonder screens, gordijnen of rolluiken te moeten gebruiken. Deze glasvariant kan u met andere woorden helpen om energie te besparen. Een elektrochroom glaspaneel is opgebouwd uit meerdere keramische lagen. Wanneer die onder een lage elektrische spanning worden gezet, wordt het glas ondoorzichtig. Elektrochroom glas wordt vaak gekozen als alternatief voor fotochroom glas. Die laatste oplossing wordt ondoorzichtig wanneer de zon er op schijnt, maar je kunt de werking zelf niet beïnvloeden.

Verwarmende beglazing

Zoals bij de meeste andere technische glasoplossing is het verwarmend glas samengesteld uit een klassiek glasblad waaraan een film is toegevoegd die warmte opwekt wanneer er een elektrische stroom doorvloeit. Het verwarmd glas is een geschikte bijverwarming bovenop een centraal verwarmingssysteem. In een passiefhuis kan het glas instaan voor de volledige verwarming van de woning. Verwarmende beglazing is een esthetische oplossing aangezien ze geen muurruimte inneemt en omdat de elektronische componenten netjes in de raamprofielen verborgen zitten.

Veiligheidsglas

Er bestaan verschillende soorten veiligheidsglas met verschillende doeleinden: blessures vermijden bij een eventuele glasbreuk, bescherming bieden tegen inbraak of geweerschoten of weerstaan aan brand. De beglazing kan versterkt worden door het samenvoegen van meerdere glaslagen met behulp van synthetische materialen, een thermische of chemische behandeling,

Intelligente beglazing

Vandaag zijn ze nog futuristisch, maar intelligente beglazing kan in de nabije toekomst realiteit worden. Onderzoekers werken aan beglazing waarop het tijdstip of de temperatuur getoond kan worden of dat transformeert naar een tv- of computerscherm. Het glas kan ook uitgerust worden met sensoren en zichzelf ondoorzichtig maken in bepaalde situaties. Maar het vraagt nog enkele jaren geduld om dit intelligente glas in de praktijk toe te passen.

Auteur: Marie-Eve Rebts – maart 2016

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in