Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Gevelmake up: gepaste bekleding verbergt renovatiesporen

Bij een renovatie van een woning wordt er wel eens een wand bijgebouwd, een raam dichtgemetseld of een dak opgetrokken. Al die ingrepen laten hun sporen na in het gevelbeeld en niet iedereen kan zich daarmee verzoenen.
Geen nood, er zijn verschillende materialen waarmee je de littekens kan wegstoppen en de gevel een nieuwe, frisse look geven.

Gevelpleister

Pleisterwerk – ook wel crepi of stucwerk genoemd - leent zich voor iedere bouwstijl. De buitenpleisters worden in twee groepen opgedeeld; minerale en kunstharspleisters. De kunstharspleisters hebben een glad oppervlak, de minerale - op basis van cement – hebben eerder een ruwer oppervlak. Ze zijn echter wel minder vatbaar voor vervuiling.
Een groot voordeel van pleisterwerk is dat het zich relatief gemakkelijk laat aanbrengen bij complexe gebouwdelen zoals ronde gevels, bogen, of veelvuldige hoeken. Voor een andere gevelbekleding zijn zulke toepassingen minder evident.
Daartegenover staat dat pleisterwerk vatbaar is voor vervuiling. Hieraan besteed je best al de nodige aandacht in het ontwerp; je kan bijvoorbeeld een boordsteen rond de woning plaatsen om opspattend vuil te voorkomen of in een brede dakrand voorzien om druiplijnen van regenwater te voorkomen.
Wanneer de kwaliteit van de gevel waarop het pleisterwerk wordt aangebracht niet voldoende sterk of stabiel is, wordt eerst een structuur aangebracht waaraan het pleisterwerk - of de isolatie indien die geplaatst wordt – worden bevestigd.

Houtbekleding

Hout is een zuiver natuurproduct dat op verschillende manieren in de woningbouw wordt toegepast. Denk maar aan parketvloeren, houten ramen en deuren. Waarom dus niet in de gevel.
Het bekleden van gevels met hout is een relatief eenvoudige techniek die toch een bijzonder esthetisch waarde geeft. Het hout kan in verschillende patronen worden bevestigd en op die manier de architectuur benadrukken.
Kies voor hout met een hoge duurzaamheid (klasse 1 of 2) zoals bijvoorbeeld ceder, oregon of grenen omdat het wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden.
Voor sommige houtsoorten zal nog een bijkomende bescherming nodig zijn. Dit kan ook het geval zijn wanneer je niet wilt dat het hout zijn natuurlijke verkleuringsproces ondergaat en een grijze patina vormt.
Naast de gekende houten planken, bestaan er ook houten panelen. Deze zijn doorgaans vervaardigd uit samengeperst houtvezels die met een kleurlaag zijn afgewerkt. De panelen hebben een hoge duurzaamheid en zijn onderhoudsvriendelijk.

Keramische tegels

Keramische tegels zijn eigenlijk een moderne variant op baksteen. De klei wordt in dit geval in een tegelformaat gebakken. Een draagstructuur wordt tegen de bestaande gevel bevestigd en de tegels worden hier op hun beurt aan verankerd.
Het gebruik van deze draagstructuur biedt de mogelijkheid om de gevel – eventueel bijkomend – te isoleren. Het verdient altijd de voorkeur om een gevel langs de buitenzijde te isoleren en niet langs binnen. Deze optie kan overigens ook toegepast worden bij de andere besproken gevelmaterialen.
De keramische tegels zijn in heel wat formaten en vormen beschikbaar. Dit laat toe de nodige creativiteit en variatie in het gevelbeeld te brengen. Ook op het vlak van kleuren is er heel wat keuze.
Met deze tegels refereer je overigens naar baksteen zonder het materiaal daadwerkelijk te gebruiken. Dit biedt vooral voordelen naar de geveldikte. Het is niet overal mogelijk een voorzetwand in gevelsteen te plaatsen. Keramische tegels bieden wat dat betreft meer mogelijkheden.
De keramische tegels kunnen tot slot ook gecombineerd worden met moderne materialen zoals glas, aluminium of staal.

Metaal

Met metaal kan je alle richtingen uit. Materialen zoals koper, zink en aluminium worden al van oudsher gebruikt. Ze zijn vooral gekend als dakbedekking, maar kunnen ook de gevel een trendy karakter geven. De metalen worden in dat geval op een achterliggende draagstructuur verankerd.
Zink en koper kunnen op twee manieren worden toegepast, met of zonder een beschermlaag. Met de beschermlaag behouden de metalen hun oorspronkelijke kleur. Je weet met andere woorden wat je krijgt. Zonder beschermlaag krijgen de metalen na verloop van tijd een patina. De metalen kunnen ook al voorzien zijn van die patina bij de plaatsing. Dit maakt ze evenwel duurder, terwijl de prijs net al een gevoelig nadeel van deze gevelmaterialen is.
Naast deze edele metalen, zijn ook de industriële gevelbekledingen in zwang binnen de woningbouw. De bardage in het vakjargon, kan met zijn uitdrukkelijke belijning ook een apart cachet geven aan het gevelbeeld.

Vezelcement

Vezelcement wordt vervaardigd op basis van cement waar vulstoffen en versterkingsvezels aan worden toegevoegd. Dit mengsel wordt via een autoclaaf proces uitgehard. Tijdens dit proces kan aan één zijde een structuur in de panelen worden geperst. De vezelcement producten zijn in een brede kleurenwaaier beschikbaar. Dit maakt dat de gevelplaten en –stroken geschikt zijn voor de meest creatieve toepassingen
Voordeel van het duurzame materiaal is dat het niet rot, vormvast, vorstbestendig en onderhoudsvriendelijk is.
Bijkomende troef is dat vezelcement platen geluidsisolerend zijn en bestand zijn tegen uiteenlopende temperaturen. Ze zullen dus niet ‘werken’ onder invloed van hitte. Verder kunnen ze ook niet aangetast worden door insecten, ongedierte of schimmels.

Kunststofbekleding


Kunststof – of pvc – kennen we allemaal van de raamprofielen. Het materiaal kan echter ook toegepast worden voor de afwerking van dakranden en gevels. Dergelijke profielen combineren de duurzaamheid en het onderhoudsgemak met de gemakkelijke verwerkbaarheid van hout.
Op het vlak van structuur en kleur hebben deze profielen ook heel wat te bieden. Bij sommige merken bestaat zelfs de mogelijkheid om het buitenschrijnwerk en de gevelbekleding in dezelfde kleur uit te voeren.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in