Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Extra korting op dakisolatie huurwoning

Huiseigenaars die hun woning verhuren voor minder dan 450 euro per maand -of 500 euro per maand in centrumsteden en de Vlaamse rand- kunnen voortaan een fikse premie krijgen die de kost van hun dakisolatie nagenoeg volledig compenseert. Op die manier wil Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche ervoor zorgen dat er nog meer huurwoningen geïsoleerd worden.

Te weinig geïsoleerde verhuurwoningen

“Te weinig verhuurders isoleren momenteel, omdat het voordeel op de energiefactuur naar de huurder gaat”, zegt Van den Bossche.
“En de huurder zelf doet het natuurlijk ook niet, omdat het zijn woning niet is. Dat moet veranderen. Voor weinig kapitaalkrachtige huurders neemt de energiefactuur vaak een grote hap uit het gezinsbudget. En met een geïsoleerd dak kan je tot een derde van je energiekosten besparen.”

Dak isoleren rendeert

De Vlaming heeft het belang van dakisolatie duidelijk ingezien. Vorig jaar kregen liefst 71.644 gezinnen een dakisolatiepremie, opnieuw een stijging ten opzichte van het record van 2011, toen er 69.958 dakisolatiepremies werden uitgereikt. Ter vergelijking: in 2008 isoleerden maar 8.861 Vlamingen hun dak. 

Premie én fiscale aftrek

De spectaculaire toename heeft vooral te maken met een toegenomen bewustwording: een dak isoleren kost relatief weinig en levert een grote besparing op de energiefactuur op. Dankzij de Vlaamse premie van 6 euro per vierkante meter en de fiscale aftrek van 30 procent verdient de investering zich in minder dan twee jaar terug. Door de inhaalbeweging zitten we dan ook op schema om alle daken in Vlaanderen tegen 2020 van isolatie te voorzien.

Achterstand huurwoningen

“Alleen stellen we vast dat huurwoningen achterblijven”, zegt Van den Bossche. “De verhuurder heeft niet het voordeel op zijn energiefactuur, waardoor hij minder baat heeft bij de investering. En de huurder doet het zelf ook niet, wegens geldgebrek of eenvoudigweg omdat het zijn eigen woning niet is.” 

Dakisolatie helpt besparen

Nochtans zouden veel huurders blij zijn met een lagere energiefactuur. Een groot deel van de huurders in Vlaanderen behoort tot de meest kwetsbare groep gezinnen. Zo is het aandeel van eenoudergezinnen, bij wie het armoederisico veel groter is, meer dan dubbel zo groot bij huurders als bij eigenaars. Voor hen zou een geïsoleerd dak een flinke slok op de borrel schelen.

Verhuren aan kwetsbare huurders

Daarom konden eigenaars die verhuurden aan een zogenaamde ‘kwetsbare huurder’ (huurders die de sociale maximumprijs voor energie betalen, die een budgetmeter hebben, in schuldbemiddeling zitten, hulp krijgen van het OCMW voor onbetaalde energiefacturen, …) in het verleden al rekenen op fikse extra premies voor dakisolatie.

In plaats van 6 euro per vierkante meter hebben zij recht op een premie van 23 euro per vierkante meter. Dat volstaat in de meeste gevallen om nagenoeg de volledige kost van de isolatie te dekken. Voor het eventuele restbedrag kan de aanvrager bovendien nog altijd beroep doen op een belastingaftrek van dertig procent. (zie rekenvoorbeelden onderaan)

Korting dakisolatie voor lagere huren

Omdat maar weinig mensen op de hoogte zijn van die premies voor kwetsbare huurders, heeft de Vlaamse regering besloten om al wie een woning huurt of verhuurt tegen een prijs die onder de mediaan ligt, recht te geven op die verhoogde premie van 23 euro per vierkante meter. De grens ligt op 450 euro per maand. In de centrumsteden en in de Vlaamse rand rond Brussel geldt de maatregel voor huurprijzen tot 500 euro, omdat de woningen daar duurder zijn.

De maatregel treedt nog dit najaar in werking. Zowel verhuurders als huurders zullen de extra premie kunnen aanvragen bij hun netbeheerder (Infrax of Eandis). Die zal dan een projectpromotor aanstellen die overlegt met de verhuurder en huurder, alle formulieren in orde brengt én de werken ook uitvoert.

Strafpunten voor ontbreken dakisolatie

Vanaf 2015 levert het ontbreken van dakisolatie steeds meer strafpunten op bij het beoordelen van de kwaliteit van een woning. Woningen met 15 strafpunten mogen niet worden verhuurd. Vanaf 2020 zal het ontbreken van dakisolatie op zich al goed zijn voor de volle 15 strafpunten, waardoor de woning onverhuurbaar wordt.

Rekenvoorbeelden extra premie

Kosten en premies voor de isolatie van een hellend dak, waarbij geen afwerking moet gebeuren:

  • Oppervlakte dak: 85 m² 
  • Total kost installatie dakisolatie (14 cm minerale wol) incl. BTW : 1.802 euro
  • Prijs per m²: 21,2 euro
  • Premie: 1.802 euro
  • Restfactuur: 0 euro 
  • Uiteindelijke kost voor de eigenaar: 0 euro

Kosten en premies voor de isolatie van een hellend dak, waarbij wel afwerking nodig is (in gipskarton):

  • Oppervlakte dak: 100 m² 
  • Totale kost dakisolatie + afwerking: 3.100 euro
  • Prijs per m²: 31 euro 
  • Premie: 2.300 euro 
  • Restfactuur: 800 euro 
  • 30% fiscaal voordeel: 240 euro
  • Uiteindelijke kost voor de eigenaar: 560 euro

Bron: Kabinet Vandenbossche

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in