Dubbele woning met ambitie

Gewijzigd op 15/04/2015 door TiM Vanhove

Architect Dries Bonamie gaf een rijwoning een grondige make-over met veel aandacht voor de woonkwaliteit en de esthetiek. De zwarte uitstraling en de uitsnijding in het mansardedak geven het geheel een sterke uitstraling.
renovatie
De woning voor de renovatie
© Wienerberger
De opdrachtgevers hadden behoefte aan meer ruimte en openheid naar de tuin. Ze gingen met architect Bonamie in zee omwille van zijn voorkeur voor een minimalistische vormgeving en kleuren. Die zag meteen dat het ene deel van de dubbele woning bouwtechnisch zijn beste tijd had gehad. Interessant was voor hem het open gedeelte naar de buur, dat gebruikt kon worden voor een uitbreiding.

Hellend dak als pluspunt

Stedenbouwkundig moest het mansardedak behouden blijven. De ontwerper maakte er een pluspunt van. Hij doorbrak het grote dakvlak met een inpandig terras dat dezelfde lijn volgt als het terugspringend gevelvlak in hout waarin de garagepoort en de voordeur zitten. De voorgevel werd zo gesloten mogelijk gehouden, met alleen nog drie verticale ramen. Materiaalgebruik en kleur staan in het teken van de minimalistische benadering. Zwarte tegelpannen kregen de voorkeur boven zink omwille van de sterkere esthetische kracht en de betere prijszetting. De grafietzwarte gevelsteen voegt zich perfect in deze visie. Door de gevelsteen toon-op-toon te voegen, krijgt de gevel een sterke uitstraling.
Van de bestaande woning bleef alleen de eigenlijke structuur behouden, en die werd netjes geïntegreerd in het nieuwe geheel. Isolatie kreeg veel aandacht. Het woonvolume is na de verbouwing aanzienlijk toegenomen, zodat de verwarmingskosten in de gaten moesten worden gehouden. Achteraan werd de woning volledig opengemaakt naar de relatief grote tuin. Een heerlijk gegeven in een dorpscentrum.
Identikit
Architect
Architectenbureau Dries Bonamie - Beernem
Materialen
  • Gevel: Terca Agora Grafietzwart
  • Dak: Koramic Pottelberg Tegelpan 301, Antraciet


Bron: Wienerberger