Woonbesprekingen

Doordachte keuze van glas en technieken

Wind- en waterdicht wordt de ruwbouw pas echt na de plaatsing van het dak en glas. Architect Peter Ketsman staat in deze bijdrage stil bij de glaswerken, de luchtdichtheid en de voornaamste technieken in de woning.

De achtergevel van deze gezinswoning is sterk beglaasd om maximaal daglicht in de leefruimtes binnen te halen. In die glasgevel is ook een glasblad van 5m breed en 2,90m hoog verwerkt. Het is beslist geen sinecure om zo’n paneel te plaatsen. Daar was machinale kracht voor nodig. Om het aantal profielen te beperken, zijn de verschillende glasbladen op de hoeken verlijmd. Die keuze vereist een extra grote nauwkeurigheid tijdens de plaatsing.
 

Oververhitting vermijden

Om het risico op oververhitting te vermijden is het glas voorzien van een zonwerende coating. Die laat amper 28% van de zonnewarmte in de woning doordringen (zontoetredingsfactor) en beperkt de lichttransmissie amper (60%).

Luchtdicht afgewerkt

Om een luchtdichte verbinding tussen de ramen en de wanden te garanderen is op de overgang tussen ramen en wanden een kleeffolie aangebracht. De verschillende inspanningen om de luchtdichtheid te verbeteren zijn gecontroleerd met een luchtdichtheidstest of blowerdoortest. Tijdens zo’n test wordt het verwarmd volume blootgesteld aan een over- en onderdruk van 50Pa. Het volume lucht dat daarbij uit het gebouw ontsnapt of net infiltreert is een maat voor de luchtdichtheid. Hoe groter de luchtdichtheid, des te beter de woningventilatie en de warmteverliezen onder controle gehouden kunnen worden.
Tijdens de test zijn de buitendeuren en ramen gesloten, en alle binnendeuren van het verwarmd volume geopend. Met een warmtebeeldcamera of in dit geval met rookstiften worden lekken gevisualiseerd. De openingen aan weerszijden van de tochtborstel onder de buitendeuren en het schuifraam leveren de grootste lekken.

Technieken doorgelicht

De energie voor de verwarming en de productie van sanitair warm water wordt geleverd door een geothermische warmtepomp van 10kW (Viessmann Vitocal 300-G –). Een vloerverwarmingsnet verdeelt de warmte in de woning. In de badkamer is het systeem aangevuld met wandverwarming. Dit omdat het vloeroppervlak in de ruimte te beperkt is voor een hogere en snelle warmteafgifte. Het voordeel van wandverwarming is dat er geen apart verwarmingscircuit nodig is, wat bij radiatoren of convectoren wel het geval is. Bovendien is het ook aangenaam om te baden of douchen naast een wand die warmte uitstraalt.

Zonnepanelen

Om het energieverbruik verder terug te dringen zijn op het plat dak van het hoofdvolume fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst. De panelen zijn onzichtbaar vanaf de begane grond. De 22 panelen zijn samen goed voor een totaal vermogen van 5.500Wp.

Van fundering tot dak

Het bouwproces is een aaneenschakeling van stappen om de droom die op papier staat naar de werkelijkheid te vertalen. Architect Peter Ketsman leidt ons een jaar lang rond op één van zijn werven en wijst ons op de belangrijkste technische aandachtspunten in het bouwverhaal.


Verschenen in deze reeks
www.archedea.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in