Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Deze slimme baksteen genereert elektriciteit én zuivert water en lucht

Deze slimme ‘baksteen der wijzen’ verandert objecten niet in goud, wél in efficiënte levende organismen. LIAR – dat overigens allesbehalve een ‘leugen’ is – staat voor Living Architecture en lijkt de toekomst van duurzaam bouwen.

Baksteen als koeienmaag

In de bakstenen zitten microbiële brandstofcellen (MFC), de componenten die hen slim maken en ook in het verleden al elektriciteit hebben opgewekt via menselijke urine en dode vliegen. Rachel Armstrong, professor experimentele architectuur aan
Newcastle University (UK) en coördinator van het project, vergelijkt LIAR met een biomechanische koeienmaag. De stenen bestaan immers uit verschillende ‘kamers’ die elk organisch afval verwerken voor een verschillend doel zoals water filteren, elektriciteit opwekken of nieuwe schoonmaakmiddelen produceren. Net als een spijsverteringsmechanisme voor je huis.

De toekomst?

LIAR brengt levende architectuur, informatica en ingenieurswetenschappen samen tot één intelligent geheel. Het doel van het project is om globale problemen zoals duurzaamheid op een nieuwe manier aan te pakken.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in