Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
zehnder logo
Logo Bosch
Ventileren

De technische schacht, architect ontmoet ingenieur

In een moderne woning zijn meer technieken aanwezig. De leidingen voor deze technieken moeten vaak van de ene verdieping naar de andere. Voor een kleine elektrische leiding kan dit al wel eens in de muur weggewerkt worden. Voor ventilatiekanalen is een echte technische schacht dikwijls de enige oplossing. Vaak denkt men dat de technische schacht eender waar in de woning kan staan. Er zijn echter een paar spelregels waarbij de architect best overlegt met de ingenieur technieken.

Nieuwe woningen en nieuwe technieken

Nieuwe woningen bevatten veel meer technieken dan woningen van 10 of 20 jaar geleden. Verwarmingssystemen zijn energiezuiniger geworden, maar ze zijn bijvoorbeeld door het toevoegen van een buffervat, omvangrijker geworden. Elektrische installaties bevatten meer kabels, worden met allerlei slimme oplossingen uitgebreid tot een compleet besturingssysteem voor de hele woning.

En dan heb je ook nog de ventilatie van de woning. Dit stukje gezond verstand in een moderne luchtdichte en energiezuinige woning heeft plaats nodig. Een goed ventilatiesysteem heeft heel veel plaats nodig.
 
Als je aan een doorsnee architect vraagt hoe groot een technische schacht in een woning moet zijn, dan zal deze ofwel zeggen dat het niet nodig is, ofwel zeggen dat deze 30cm op 50cm moet zijn. Een ingenieur die met technieken in een woning bezig is, zal antwoorden dat dit minimaal 1 meter op 50cm moet zijn. En dat groter mag.

Het maakt niet uit welk soort ventilatiesysteem je gaat toepassen. Voor elk type ventilatiesysteem (A, B, C en D) is er plaats nodig. Voor een type C moet je een afvoerkanaal vanuit de natte ruimten naar het ventilatietoestel brengen en bij een type D moet je ook nog een toevoerkanaal naar alle droge ruimten brengen. Uit eerdere afleveringen van de Ventilatiespecialist, Debiet, snelheid en druk weet je intussen dat je de snelheid in ventilatiekanalen liefst zo laag mogelijk houdt om geluid en overdreven energieverbruik door hoge tegendruk van de kanalen te voorkomen.

Het resultaat is dat er ofwel spiraalkokers ofwel een of ander instortsysteem gebruikt zal worden om de lucht in of uit de kamers te krijgen. Bij spiraalkokers denkt iedereen onmiddellijk aan de grote omvang van de stalen buizen. Bij instortsystemen wordt wel eens vergeten dat vele kleintjes ook veel plaats zullen innemen. In de vloer (of de chape) zal dat best meevallen, maar vaak moeten deze instortkanalen ergens samenkomen om van de ene naar de andere verdieping te gaan. Je zult snel zien dat je met 1 of 2 spiraalkokers tussen de verdieping gemakkelijker een mooi afgewerkt resultaat kan bekomen, maar dat de bundel instortkanalen tussen verdiepingen nog wat afwerking vereist.

Technische schacht nooit te groot

Er is nog nooit een installateur technieken geweest die klaagde over een technische schacht die te groot was. En hoeveel plaats neemt zo'n verticale doorvoer tussen verdiepingen nu in? In de meeste woningen zal een doorvoeropening van 1 meter op 50cm voldoende zijn om alle technische kanalen (ventilatie, elektrisch, sanitair, verwarming) van de ene naar de andere verdieping te brengen. Groter mag en zal nooit een probleem zijn voor de montage van de technische kanalen. Zo'n technische schacht neemt dus best wat plaats in. Even achter een WC of douchewand wegsteken kan een goed idee lijken, maar er is dan meestal een stuk minder plaats. Ofwel wordt de douche of de WC een heel stuk kleiner, ofwel moeten alle technieken tegen elkaar zitten. Dat laatste vraagt om problemen bij de uitvoering en als het achter aan wand zit… kun je er dan nog aan als het nodig is?

Kleinere technische schachten kunnen soms ook, maar dan moet er goed overlegd worden welke techniek als eerste geplaatst zal worden. Als je logisch nadenkt, dan zou je normaal als eerste de grootste kanalen (de ventilatiekanalen dus) plaatsen.

Tenslotte is de plaats van de technische schacht in de woning minstens even belangrijk als de grootte ervan. De beste plaats voor een technische schacht is midden in de woning. Met een klein beetje geluk grenzen vrijwel alle ruimten aan de technische schacht waardoor het plaatsen van leidingen naar alle aangrenzende ruimten zonder problemen kan.

Technische schacht = vrijwel alleen voordelen

Een technische schacht heeft als enige nadeel dat er een beetje vloeroppervlak verloren gaat. De voordelen zijn aanzienlijk:
  • Voor warmwaterleidingen zal een technische schacht zorgen voor kortere warmwaterleidingen. Elke EPB-verslaggever zal je bevestigen dat de lengte van de warmwaterleidingen impact heeft op je E-peil
  • Een technische schacht zorgt ervoor dat er minder betonboringen uitgevoerd moeten worden waardoor de kostprijs van het ventilatiesysteem lager zal zijn
  • De kostprijs van alle technische installaties zal aanzienlijk lager zijn. Geen technische schacht of een goed geplaatste technische schacht die voldoende groot is, zal bijvoorbeeld voor een ventilatiesysteem snel een verschil van 20% op de kostprijs van de installatie betekenen

Technische schacht tips

  • Maak de technische schacht minstens 50cm op 1m
  • Zorg ervoor dat de technische schacht in het midden van de woning aan zo veel mogelijk ruimten grenst
  • Gebruik de achterwand van een douche of een toilet eventueel ook als technische schacht

Auteur: Andy Camps – www.luchtwinkel.be – augustus 2012

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in