Aanbevolen partners

Logo KNX BE
All vac
Elektrotechnieken

De prijs van domotica in een bescheiden gezinswoning

Is domotica betaalbaar en nuttig in een eerder bescheiden huis, zoals een gezinswoning in de rij? We vroegen het ons af en legden ons oor te luisteren bij Serge Van de Velde van CCI, verdeler van domoticasystemen zoals Delta Dore en bij Tom Van Renterghem van Siemens.

We willen een decentraal en draadloos systeem (dus elk knopje apart bedienbaar) met enkele basisfuncties, op maat van een bijvoorbeeld een nieuw te bouwen kleine rijwoning. Bij CCI – verdeler van Delta Dore - kost een basispakket domotica om energie in huis te besparen 1 000 euro, zonder btw en installatiekosten. Voor het systeem in de woning waarvoor wij prijs lieten maken, rekent CCI op 3 151 euro zonder touch screen en 3 984 euro met centraal touch screen. Deze prijzen zijn slechts richtprijzen, en kunnen voor elke andere woning verschillen.

Decentrale domotica

Bij Siemens, dat domoticatoepassingen maakt in KNX - de wereldwijde open standaard voor domotica en immotica, ligt de basisprijs voor het startpakket op 4 600 euro voor het materiaal. Alles ook nog eens geïnstalleerd zal ongeveer 6 440 euro kosten. "Hier zitten wel een aantal gevraagde functies inbegrepen in de prijs. De mogelijkheid om scenario's te programmeren, de nodige stopcontacten die aanstuurbaar zijn, het besturingssysteem voor de ventilatie en de verwarming, de zogenaamde schrikfunctie, de alles-uit-knop." Siemens werkt met een decentraal systeem, maar niet draadloos. "In deze prijs is de bekabeling ook opgenomen."

Dimbare verlichting

"Bij CCI kun je voor deze prijs onder andere 14 lichtpunten aansluiten op domotica, waarvan 6 op de eerste verdieping (waarvan 3 dimbaar) en 8 op de benedenverdieping (waarvan 4 dimbaar, in de woonkamer)," zegt Serge. Bij CCI zou dat 661euro kosten voor de dimbare ontvangers, 428 euro voor de aan- en uit-ontvangers en 151 euro voor twee zenders (achter schakelaars). "Om de 3 lichtpunten buiten (voordeur, terras en tuin) aan te sluiten op het systeem, kost dat 183 euro voor 3 aan- en uit-ontvangers en 75 euro voor de zender achter een schakelaar."

Bij Siemens zijn in de prijs van 4 600 euro inbegrepen: alle nodige schakelaars en consoles, de zonweringsschakelaar en de universele dimmers.
 

Stand by uitschakelen

Er zijn 7 stopcontacten op de benedenverdieping (vooral wasplaats, keuken en tv) die we in het domoticasysteem willen opnemen. Vooral om apparaten met een stand by-functie met één druk op de knop uit- of aan te schakelen. Ook het stopcontact waar het koffieapparaat op aangesloten is, willen we via domotica aansturen, zodat we ’s morgens, bij het beneden komen, meteen een kopje koffie kunnen drinken. Dat zal ons bij CCI voor 7 stopcontacten 428 euro kosten (voor de aan- en uit-ontvangers) en 91 euro voor de zender achter schakelaars.

Bij Siemens is dit in de prijs inbegrepen.

Verwarming beheren

Op de bovenverdieping willen we 5 stopcontacten met domotica uitrusten, voor de aansluiting van pc en hifi/radiowekker (CCI: 305 euro voor de aan- en uit-ontvangers + 91 euro voor de zender achter schakelaar). Het systeem werkt op normaal vermogen en stuurt ook de 5 rolluiken (1 voor en 1 achter, op benedenverdieping - 1 op eerste verdieping - 2 rolluiken voor dakvensters) aan (CCI: 305 euro voor de ontvangers). Eén 1 thermostaat (beneden in de leefruimte) beheerd 2 temperatuurzones (CCI: 433 euro voor 2 zones ): de verwarming is vaker aan in de grote open leefruimte beneden waar de meeste activiteiten plaatsvinden en de badkamer, op de slaapkamers gaat de verwarming zelden aan, enkele bij aanhoudende vrieskou.

Siemens heeft deze functies mee verrekend in de basisprijs van 4 600 euro.

 

Scenario’s programmeren


"Als je al deze ontvangers centraal wilt bedienen via een aanraakscherm of touch screen, betaal je 833 euro extra bij CCI. Wil je de verlichting aansturen via het programmeren van scenario’s, dan komt er 75 euro per lichtpunt (bij minimum 5 lichtpunten) bij. Om de stopcontacten aan te sturen via een scenario kosten 75 euro. Besturing van de verwarming en/of ventilatie via domotica kost 301 euro per zone. Wil je de gevraagde domotica aansturen via gsm, dan betaal je voor die module 346 euro, via de iPad kost het 25 euro extra om de app te downloaden."

Weersafhankelijke bediening

Het programmeren van scenario's is bij Siemens in de basisprijs van 4 600 euro inbegrepen. Het domoticasysteem bedienen via gsm kost 791 euro, niet geïnstalleerd. De domotica bedienen via je iPad komt op 437 euro, exclusief installatiekosten. Voor een apart bedieningsscherm of bedieningsconsole betaal je bij Siemens 1 340 euro, het systeem bedienen vanaf je pc kost 437 euro. "Niet inbegrepen bij de programmatie van scenario's zijn de speciale sensoren die het mogelijk maken dat deuren en ramen automatisch sluiten bij slecht weer, bij zonsondergang of op een bepaalde tijd. Die functie-uitbreidingen kosten respectievelijk 770, 340 en 308 euro," licht Tom Van Renterghem van Siemens toe

Alles uit-knop

"Bediening via een schermpje in huis kost 655 euro zonder integratie van de verwarming. Met de module om de verwarming aan te sturen: 833 euro. Een veiligheidsfunctie of schrikfunctie en een ‘alles uit’-functie zijn inbegrepen in het basispakket. Besturing van deuren, poorten, ramen, rolluiken of screens kost 110 euro per module voor sturing op tijd. Moeten screens en rolluiken werken in functie van het zonlicht, dan betaal je hier 252 euro voor.

Meer info: CCI – Delta Dore Siemens

Auteur: Gretel Kerkhofs – februari 2012

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in