Aanbevolen partners

Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Velux logo
logo Xella
Dakwerken

De opmars van het witte dak

Almaar meer gebouwen krijgen een wit dak. Wit reflecteert het zonlicht, waardoor je bespaart op kosten voor airconditioning. Eén op de vijf platte daken in ons land heeft al een witte bedekking. Vooral platte en licht hellende daken krijgen steeds meer een witte soepele dakbedekking in de plaats van de traditionele zwarte roofing. De witte dakmembraan is een relatief nieuw product. Ons land staat vooraan in de ontwikkeling en productie. Maar heeft zo'n membraan zin in ons gematigd klimaat?

'Het wordt 's zomers almaar warmer', zegt Els Trio van Derbigum, wereldleider van dakmembranen met hoofdkwartier in Beersel. 'Door de reflectie van het witte oppervlak dringt minder warmte de woning binnen. Daardoor moet de airco minder draaien, waardoor je minder energiekosten hebt én minder CO{-2} uitstoot.' In de winter stoot het witte dak wel warmte af, maar dat verlies weegt niet op tegen wat je uitspaart in de zomer. 'Airconditioning verbruikt drie keer meer dan een verwarmingsinstallatie. De eindbalans van een wit dak voor een heel jaar is dus positief.'

Marc Van den Houte, dakconsulent van producent Soprema in Grobbendonk, bevestigt het economische nut van een wit dak. 'Een reflecterend dak is ook interessant wanneer je geen bijkomende isolatie kan aanbrengen. Met de dunne witte dakbanen kan er dus al behoorlijk worden geïsoleerd tegen de hoge buitentemperaturen. Een wit dak wordt zo'n 35 graden warm, tegenover 70 graden voor zwarte bitumen. Belangrijk is dat bij een wit dak de thermische schok kleiner is wegens de kleinere temperatuursverschillen, wat een langere levensduur garandeert.'

 

Elk jaar afwassen

Wit wordt vuil, zeker in de buitenlucht. 'De witte membraan moet minstens een keer jaarlijks met een sopje worden afgewassen. De productiegarantie geldt voor een periode van tien jaar, maar die waarborg kan worden uitgebreid met een onderhoudscontract', zegt de woordvoerster van Derbigum.
Een nieuw wit dak oogt mooi, maar is ook duurder. Het zwarte Derbigum kost 10,32 euro per vierkante meter tegenover 15,45 euro voor het witte Derbibrite, plaatsing niet meegerekend. Het plaatsen van de witte dakbedekking vergt meer zorg en de voegen tussen de banen zijn zwart. Wie witte voegen verkiest, betaalt extra.
Een wit dak geeft geen recht op een premie van de overheid. Volgens klimaatminister Paul Magnette (PS) is meer onderzoek nodig over het nut van witte daken. In warme staten van de VS, zoals Californië, zijn witte daken verplicht.

Meer info: Derbigum

Bron: De Standaard, 17 april 2010
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in