De energiepremies van 2017

Gewijzigd op 11/10/2016 door Daan Slingers

Het nieuwe jaar staat bijna voor de deur. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe energiepremies of in het geval van 2017 vooral aanpassingen van de premies van 2016. Daarnaast is er goed nieuws voor wie grondig renoveert. Wie zijn of haar huis veel energie-efficiënter maakt, krijgt een korting of zelfs een volledige vrijstelling op de onroerende voorheffing.
Dak
Isoleren
© Isover

Steun voor dakisolatie verdwijnt

In 2020 moeten alle daken verplicht een minimum aan dakisolatie hebben. De Vlaamse regering bouwt daarom de financiële steun af. De fiscale aftrek voor dakisolatie; een dubbele ondersteuning aangezien Vlaanderen ook premies geeft, verdwijnt in 2017.

‘Wie zijn bestelling nog dit jaar plaatst, kan nog genieten van de fiscale aftrek. De boodschap is duidelijk: wacht niet langer om uw dak te isoleren’, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Vandaag kun je zowel een premie als een fiscaal voordeel krijgen als je je dak laat isoleren door een aannemer. De Vlaamse regering heeft er tijdens de afgelopen begrotingsbesprekingen voor gekozen om de belastingvermindering, die een dubbele ondersteuning is aangezien er ook premies zijn, stop te zetten.

Geen onroerende voorheffing

Vlaanderen beloont voortaan al wie zijn of haar woning ingrijpend renoveert. Wie extra inspanningen levert om zijn/haar huis energiezuiniger te maken, krijgt hetzelfde voordeel als wie een nieuwbouw plaatst. Ingrijpende energie-renovaties zijn renovaties waarbij minstens 75% van de buitenschil van het huis (buitenmuren, dak en vloer) geïsoleerd wordt.

Wie het E-peil van zijn woning kan terugdringen tot E90 krijgt een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Als je E-peil maximum E60 bedraagt, krijg je een volledige vrijstelling, en dit gedurende vijf jaar.

De maatregel zal gelden voor stedebouwkundige vergunningen aangevraagd vanaf 1 oktober 2016.

Premies

Voor 2017 zijn dit de premies van uw netbeheerder voor eindfacturen vanaf 1 januari 2017 tot en met 31 december 2017 voor bestaande woningen, wooneenheden en woongebouwen.

  • Dakisolatie of zoldervloerisolatie tot 6 €/m² 
  • Isolatie van buitenmuur via buitenzijde door een aannemer tot 15 €/m²
  • Isolatie spouwmuur door een aannemer tot 6 euro/m²
  • NIEUW: isolatie muur via binnenzijde vanaf 2017 tot 15 €/m² 
  • Vloerisolatie tot 6 euro/m²
  • Plaatsing hoogrendementsbeglazing of drievoudige beglazing tot 10 €/m²
  • Warmtepomp tot € 4.000
  • Zonneboiler tot 2.750 euro per woning