Bouwen en de wet

Compromis tussen twee gevels

Deze gesloten gezinswoning moest eigenlijk een halfopen bebouwing worden. Links zat een buur met een zadeldak. Rechts ligt een huis met plat dak. Architect Kathleen Wouters durfde het aan om tegen het advies van Stedenbouw in te gaan. En Stedenbouw volgde haar ‘compromis à la belge’. Deze ruimte rijwoning heeft nu zowel een plat als een zadeldak. Kijk mee binnen.

 

Extra leefruimte

Deze nieuwe rijwoning is gebouwd voor een jong gezin met een wens voor drie kinderen. Behalve de vraag naar drie aparte kinderkamers, en twee badkamers, bevatte hun programma geen buitengewone eisen. Wel vroeg het koppel om de werken deels gefaseerd uit te voeren om de bouwkost te kunnen spreiden. Architect Katleen Wouters bracht de derde kinderkamer en de tweede badkamer om die reden onder in het volume onder het hellend dak. “Alle leidingen en voorzieningen liggen er klaar, maar die ruimte is nog niet afgewerkt,” legt ze uit. “Dankzij de installatie van een volwaardige trap in plaats van zo’n harmonicaladder wordt de zolderruimte helemaal betrokken bij de woning, als een extra leefruimte.”

 

Garage als buffer

Aan de voorkant van de woning wilde de bouwheer graag een garage, die ook een goed bereikbare fietsenstalling moest bergen. Op die manier werpt de garage zich op als een buffer tussen de leefruimten en de straat. Anderzijds kreeg ontwerpster Wouters de vraag om een open inkomzone uit te werken. Vragen naar alternatieve energie rezen niet tijdens de kennismakingsgesprekken met de bouwheer. Zijn energiebewustzijn uitte zich wel in de vraag naar een meer dan gewone isolatie. Om te kunnen besparen op verwarmingskosten, wees de bouwheer het idee af om de open leefruimten te verlichten via een vide.

 

Belgisch compromis

De aparte vorm van deze woning was niet zozeer een gevolg van fantasierijke wensen van de bouwheer, maar wel van een ‘compromis à la belge’ tussen architect Katleen Wouters en de stedenbouwkundige diensten. Dit vrij smalle perceel was oorspronkelijk immers voorzien voor een halfopen driegevelwoning. De architect verkreeg uiteindelijk toch de toestemming een gesloten concept neer te zetten, als de woning zou aansluiten op zowel de linkerbuur met het zadeldak als op de rechterbuur met plat dak, ondanks het feit dat de zijmuren van die woningen niet evenwijdig met mekaar stonden. Architect Katleen Wouters koos daarom voor een linkervolume met zadeldak, dat vooraan gesloten is. De garage en de fietsenstalling zitten verborgen achter een aluminium vlak. Om aan te sluiten op de rechterbuur realiseerde de architect een overgang via een inham met plat dak.

 

Open achtergevel

Het hoofdvolume wordt ingesneden door het zijvolume. Ter hoogte van die insnijding bevindt zich de glasoppervlakte die licht brengt in de vide boven de inkomzone. Naar indeling van de woning toe zitten de functionele ruimtes aan de straatkant: op het gelijkvloers de garage en de trap, op de verdieping de badkamer, die via dakramen daglicht vangt. De slaapkamers boven en de leefruimten onderaan kregen hun plaats aan de achterkant. Keuken, eet- en zitruimte vormen samen een open concept, dat gericht is naar de tuin. De achtergevel is dan ook bijna volledig opengetrokken.

 

Budget

Aan deze woning hing een prijskaartje van 187.707 euro, keuken en badkamer daarbij niet inbegrepen. De totale bewoonbare oppervlakte is 205 m², waarbij de nog niet afgewerkte zolderruimte niet is meegeteld. De afwijking op de bouwvoorschriften om hier een gesloten volume neer te poten, kwam het budget alleszins ten goede. Hierdoor moest immers minder gevel afgewerkt worden. Ook met het oog op het budget, werd besloten de zolderruimte pas later af te werken. “Naar de constructie toe hebben we geen toegevingen gedaan om budgettaire redenen,” vertelt Katleen Wouters.

 

Extraatje natuursteen

“In elke fase van mijn werk heb ik een raming gemaakt. Op die manier kregen we een beeld wanneer we ons een extraatje konden veroorloven in de vorm van een wat duurder materiaal.”
Zo kwam in de leefruimten, de trap en badkamer een Portugese leisteen te liggen. “De prijs daarvan is voor natuursteen erg schappelijk. Ik houd van de steen omdat zijn aparte textuur karakter geeft aan een ruimte. Op de slaapkamers opteerden we voor linoleum.” De open benedenverdieping bevat maar weinig deuren. Daardoor kwam er ruimte vrij om te kiezen voor duurdere, kamerhoge deuren.

 

Energie

De bouwaanvraag werd ingediend voor de EPB-normering meespeelde. Toch streefden ontwerper en bouwheer al naar een E-peil van 100. “We hebben dat ook behaald dankzij een dikke schil isolatie. Als ventilatie kozen we voor het klassieke systeem C waarbij de lucht mechanisch wordt weggezogen in de natte cellen.” De achtergevel met de grote glasoppervlakten is gericht naar het zuiden. Hier werd dan ook overal zonnewering geïnstalleerd. Het verwarmen van de woning gebeurt via een hoogrendementsketel op gas. Die verspreidt zijn warmte volgens het klassieke systeem, met onderaan vloerverwarming en op de verdieping radiatoren.

Bron: Belgisch Budget Bouwboek

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in