Bouwen in vogelvlucht

Bouwen in vogelvlucht is een beknopte, maar volledige gids door het bouwproces. Een ideale gids voor wie gaat bouwen of verbouwen. Alle aspecten van het bouwen komen hierin aan bod vanaf de zoektocht naar een onroerend goed tot en met de verhuis, de administratieve afhandeling nadien en de tuininrichting.

Het bouwverhaal begint bij de voorbereiding. In dit luik worden de aankoop van een onroerend goed met de zoektocht, de taken van de notaris, duidelijk toegelicht.
Na het vinden van een onroerend goed kan gezocht worden naar een passende financiering. Het luik financiële aspecten is daartoe de beste gids. Alle klassieke en nieuwe leningsformules worden hier uit de doeken gedaan.
Na de aankoop kan je starten met het echte werk: welke bouwmethode verkies? Werk je met traditioneel metselwerk of ga je voor een alternatieve bouwmethode zoals houtskeletbouw, massieve houtbouw of staalbouw? Voor wie weinig tijd heeft kan sleutel-op-de-deur bouwen een oplossing zijn.
Welke formule je ook kiest, je zal altijd moeten aankloppen bij één van de bouwpartners: aannemer, architect, bouwmaterialenhandelaar, veiligheidscoördinator, of de energieverslaggever
Wie nog vragen heeft omtrent de kosten of de timing van het bouwproces, vindt glasheldere antwoorden in de rubriek bouwproces.
Wanneer je bouwt, moet je je aan tal van bouwvoorschriften houden. Die leggen we netjes uit in de gelijknamige rubriek.
Tot slot moet je van in de aanloop naar het bouwen en nadien tal van verzekeringen afsluiten.


Ruwbouw winddicht
Het echte werk begint bij de grondwerken of de afbraakwerken. Pas nu zie je de eerste contouren van je woning. Met de ruwbouw krijg je het eerste echte 3D-beeld van de woning.
Belangrijk is dat de woning goed wordt geïsoleerd. Deze investering verdient zich heel snel terug en kan later nog maar heel moeilijk worden rechtgezet.
Het dak is de vijfde gevel van de woning en beschermt de muren en de inwoners tegen de weersinvloeden.
Het buitenschrijnwerk zorgt voor lichtinval en onze kijk op de buitenwereld.


Technieken
Wanneer de ruwbouw voltooid is, kan worden gedacht aan technieken zoals sanitair, elektriciteit, verlichting, beveiliging, domotica, telefonie, een centraal stofzuigsysteem, verwarming, koeling en ventilatie. Ventileren is immers verplicht sinds 1 januari 2006


Afwerking
Eenmaal de technieken zijn geïnstalleerd, kan de afwerking beginnen. De wanden worden tijdens de pleisterwerken voorzien van een mooi wit laagje. Plafonds en scheidingswanden kunnen nadien worden geplaatst. Tot slot volgen de vloeren en het binnenschrijnwerk zoals de deuren, de trap,…


Energie
Energie is een belangrijk aspect geworden. We moeten almaar zuiniger omspringen met energie. Onze energietips kunnen hierbij een stap in de goede richting zijn. Daarnaast leggen we ook uit welke fiscale aanmoedigingsmaatregelen er zijn om energievriendelijke technieken toe te passen.


Interieur
De finishing touch krijgt het interieur met de plaatsing van de keuken, de badkamer, de verlichting en het meubilair.

Tuininrichting
De afwerking van de woning gebeurt pas echt wanneer de tuininrichting voltooid is. Dit vraag om een goede tuinplanning, eventueel samen met een tuinarchitect. De tuin kan uit verschillende aspecten bestaan; de verhardingen, het gazon, de vijver, de tuinafsluiting, de tuinverlichting en het zwembad.


Verhuizen en erna
De verhuis is de grote stap. NU kan je echt gaan genieten van de woning en het harde werk eraan.
De verhuis moet goed worden voorbereid om alles vlot te laten verlopen. Ook na de verhuis moet je nog enkele administratieve taken vervullen zoals de BTW-aangifte. Ook dan pas wordt je Kadastraal inkomen (KI) toegekend en moet je onroerende voorheffing gaan betalen.
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in