Binnenkijken bij Massimo Pignanelli

Gewijzigd op 12/06/2013 door Gretel Kerkhofs

Binnenkijken bij een architect is vaak een aparte ervaring. Je betreedt het visitekaartje van de ontwerper, waarbij je aparte invalshoeken ontdekt. Die aparte invalshoeken zie je ook in de loft van de Hasseltse architect Massimo Pignanelli. Loft M heeft een open en modernistisch interieur in zwart en wit, met zowel een dag- als een nachtsfeer. Kijk mee binnen.
Identikit Loft M
Loft M - zicht op ingang badkamer en slaapkamer.
  • Type woning: Loft
  • Bouwjaar/renovatiejaar: 2008
  • Woonoppervlakte: 100m²
  • Budget: € 90 000 (afwerking vanaf casco)
  • Opvallende materialen: zwart/wit concept, ruw beton vs. strakke zwart/witte vlakken.
  • Opvallende technieken: vloerverwarming, gepolierd beton, zelf ontworpen verlichting
  • Krachtlijnen: Oppervlaktewinst door overlapping functies; Zo weinig mogelijk littekens, alles is verstopt; Openheid; Functionele flexibiliteit; Het zwart-wit concept = vrijheid om kleur toe te voegen
  • Architect:
    Pignanelli Massimo - MASS architects
    Meldertstraat 30b6, 3500 Hasselt, 0477-845506

Wensen van de bouwheer

Architect Massimo Pignanelli wilde voor zichzelf en zijn partner een hedendaagse loft, zonder al te veel littekens en met een zo open mogelijke sfeer. “De loft moest daarbij tonen hoe je efficiënt kunt wonen op zo’n kleine oppervlakte en dat zonder te veel visuele afleiding. En de loft moest ook mijn visitekaartje zijn. Het heeft me dan ook bloed zweet en tranen gekost. Een beslissing nemen over een huis voor jezelf is niet eenvoudig!”
Strakke modernistische leefruimte in zwart en wit
© Massimo Pignanelli
  • Loft M - zicht op de leefruimteDe leefzone in Loft M bestaat uit een zithoek aan de haard- en tv-wand en een bibliotheek aan de relaxruimte.
    © Massimo Pignanelli
  • Loft M - lange zwarte tafel en zwarte keukenCentraal in deze loftwoning staat een enorme tafel parallel met een kastenblok waarin zowel berging als keuken verborgen zit. De verborgen, zwarte onderdelen contrasteren met de witte, zichtbare wanden.
    © Massimo Pignanelli
  • Loft M - wit-zwarte keukenAchter het keukenblok met berging ligt de slaapkamer verborgen, geflankeerd door de badkamer rechts en een dressing met slaapruimte en een bureau links.
    © Massimo Pignanelli
  • Loft M - zwarte tafel en witte kastenwand met daarin zwarte keukenDoor te werken met kastenwanden in één vlak en pivoterende deuren zie je de deuren niet als alles gesloten is: het is een concept van zo weinig mogelijk ‘littekens’. Als de deuren openstaan is het interieur van de kasten zwart, de rest blijft wit.
    © Massimo Pignanelli
  • Loft M - zwart wit interieur met zicht op bibliotheekDe bibliotheek in dit modernistisch zwartwit interieur is een van de weinige zichtbare elementen die je niet kunt afsluiten met een kastdeur.
    © Massimo Pignanelli
  • Loft M - looplijn van badkamer naar leefruimte langs witte kastenwandArchitect Massimo Pignanelli gebruikt de zichtlijnen ook als looplijnen en als functionele ruimte om zo veel mogelijk woonoppervlakte te benutten. Hier maakt de loopzone richting slaapkamer deel uit van de vloeroppervlakte van de badkamer.
    © Massimo Pignanelli
  • Loft M - de badkamer met achter grote spiegel natte cel met douche en wcDe badkamer lijkt heel ruim maar eigenlijk staat hier enkel een bad en een spiegel met (links, niet zichtbaar op de foto) de wastafel. Douche en wc zitten achter de spiegel en witte wand verborgen. Ingewerkte verlichting zorgt voor een aangename sfeer 's avonds.
    © Massimo Pignanelli
  • Loft M - zicht op badkamer en slaapkamerDe ruimtes in deze open loft lopen naadloos in mekaar over. Van de badkamer kom je meteen in de open slaapkamer - een soort alkoof - terecht.
    © Massimo Pignanelli
  • Loft M - looplijn langs raampartijBad- en slaapkamer, dressing en logeerruimte zijn via een open gang met mekaar verbonden. De ramen aan de noordwestzijde vormen de gangwand. Overdag laten de ramen veel licht binnen, 's avonds zorgen witte gordijen voor voldoende privacy en geborgenheid.
    © Massimo Pignanelli
  • Loft M - bureau en kastenwand in witDe werkruimte in het gesloten gedeelte kan heel snel opgeruimd worden, onder andere dankzij een inklapbare werktafel en veel ingewerkte kastruimte.
    © Massimo Pignanelli

Concept van de woning

“Ik hou niet van overdaad. Bovendien ben ik geïnspireerd en geïntrigeerd door de modernisten. Om een sobere look te creëren, heb ik gekozen voor twee sobere, maar toch contrasterende kleuren: zwart en wit. Dit contrast vormt de constante van het ontwerp."

Door de woning lopen

Als je de loft binnenkomt, word je ontvangen in een groot ogende woonruimte. In deze open ruimte leven (zitten, eten, ontvangen) en werken de eigenaars.

Massimo: “De open loft wordt gestructureerd door 4 lichtlijnen van leefzone tot slaapzone. Om de openheid te bewaren situeerde ik zoveel mogelijke B- functies tegen de gesloten delen van de ruimte, de zijwanden. Op deze manier kan het natuurlijke licht via het raam aan het terras binnen in het leefgedeelte.”
Loft M - grondplan
© Massimo Pignanelli
Loft M - witte gordijnen voor de ramen met aan buitenkant houten lamellen
© Massimo Pignanelli

Duurzame technieken en energie

De loft maakt deel uit van een nieuw complex met loften, midden in het centrum van Hasselt. Het is een inbreidingsprojects van 18 appartementen, met bijhorende parkeerplaatsen. Alle leefdelen zijn op het zuidwesten gericht en hebben als zonwering houten lamellen die ook inkijk vanaf de straat verhinderen.

Architect Massimo Pignanelli kocht de loft casco, dus zonder binnenwanden. Ook voor de inrichting gebruikte hij geen vaste wanden. "Eigenlijk kun je de loft gewoon strippen tot een lege ruimte. De volgende gebruiker kan zo heel gemakkelijk zijn eigen ding doen." Op die manier is de loft natuurlijk ook een duurzaam concept.

Als verwarming koos Massimo voor vloerverwarming, regelbaar per zone. "In de badkamer heb ik een bijkomende convector geplaatst en in de leefzone een gashaard. Alle natte delen worden mechanisch verlucht. De 4 lichtlijnen die de ruimte verlichten, heb ik zelf ontworpen.”

Auteur: Gretel Kerkhofs - juni 2013

Meer wooninspiratie?

Bekijk ons moodboard Houses in the picture op Pinterest.