Bouwen en de wet

Belgisch Budget Bouwboek, innige omarming tussen dak en gevel

De architect van deze halfopen bebouwing kreeg als eerste taak uit te maken of van deze tweewoonst best één grote woning of twee identieke woningen gemaakt zouden worden. Omdat de bouwheer zelf niet in één van beide woningen ging wonen en verkoop als doel had, was de keuze voor twee afzonderlijke woningen snel gemaakt.

De bouwheer had geen vereisten naar een aantal slaapkamers of luxueuze invulling van badkamer of keuken. “We hebben gepraat over drie slaapkamers maar uiteindelijk kreeg ik de bouwheer zelf zover dat hij beter voor wat meer ruimtelijkheid op de bovenste verdieping ging,” vertelt architect Jan Demuynck.


De twee heren kwamen ook overeen dat de woning op een specifieke immobiliënmarkt moest terecht komen. Niet zoals er dertien in een dozijn te vinden zijn. Een woning voor een persoon die van hedendaagse architectuur en industriële afwerking houdt.

Inzake stedenbouw hoefden geen noemenswaardige voorschriften nageleefd te worden. “Het
moest gaan om een traditionele architectuur, hellend dak en een bouwhoogte en vorm die in regel zijn met de wet. Zo zijn we op een carport onderaan en twee bewoonbare verdiepingen bovenaan gekomen.”

Concept van de architect

Doordat de woning op de rooilijn staat en het voetpad zo vlak voor de deur loopt, was een gelijkvloerse invulling van een leefruimte geen goed idee. Zo werd de inkijk te groot en was er ook geen ruimte voor de wagen. Ook een klassieke oplossing met en garagepoort en voordeur ernaast liet de ontwerper bewust links liggen.

Jan Demuynck: “Het parkeren wordt opgelost door een carport onderaan. De inkomhal en het toilet zitten achter de carport, maar wel een trede lager in de grond ingewerkt. Dit om voor de bovenverdiepingen toch nog een normale plafondhoogte te kunnen garanderen. Op de eerste verdieping wordt dan de woonruimte ondergebracht met als voordeel dat we daar veel zicht en licht konden geven. De voorgevel ziet er quasi hetzelfde uit als de achtergevel, zo zijn de twee schuiframen van de eerste verdieping beide even groot. Op die manier haal je een maximum aan licht binnen, ongeacht de oriëntatie van de woning.”

De trap zit dwars en centraal in de woning. Ook naar de tweede verdieping toe, waar de slaapvertrekken en een badkamer zich bevinden. Het is een open trap waardoor de ruimtelijkheid alweer vergroot wordt.
Bizar weetje is dat het om een traditionele baksteenarchitectuur gaat terwijl er geen enkele gevelsteen in is verwerkt. Het dak wordt doorgetrokken over de voorgevel met zwevende pannen als resultaat.

Budget van de woning

Aangezien de woning niet voor eigen gebruik werd gebouwd, gebeurde de afwerking met budgetvriendelijke materialen. “De idee was om het als een mooi casco aan te bieden, bedoeld voor een koper die van een industriële afwerking en hedendaagse architectuur houdt. De muren zijn in ruw beton gelaten, de vloer is een chape waardoor iedere afwerking nog mogelijk is. Ook de keuken bestaat uit een wandkast en blokken in eenvoudige witte en zwarte meubelplaten.

Energie in de woning

Naar een lage energiewoning werd niet gestreefd, een basispakket volstond. “We opteerden dan ook voor een gaswandketel zonder boiler en verwarming op klassieke radiatoren. Op de eerste verdieping hangen er zelfs maar twee stuks omdat de volledige ruimte in elkaar overloopt. Het is vooral de compactheid van de woning die al aan energie bezuinigt,” rondt Jan Demuynkc af.

  • Pro’s: Het is een compacte maar zeer ruimtelijke woning. Onder meer de dwarse trap zorgt daarvoor
  • Contra’s: De woning is bedoeld als instapwoning, maar toch vrij beperkt door twee slaapkamers

Lees meer in het Belgisch Budget Bouwboek

Belgisch Budget Bouwboek Deze reportage verscheen in de derde editie van het Belgisch Budget Bouwboek (2011). In dit boek vindt u meer beeldmateriaal over dit project en andere boeiende reportages.

Bekijk eerder verschenen reportages uit het Belgisch Budget Bouwboek

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in