Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Nadenken over bouwen
Bouwwerken

Klassieke methode: bakstenen metselen, dun metselen, verlijmen of doorstrijken?

Bakstenen metselen, dun metselen, verlijmen of doorstrijken? Als je kiest voor een gevel in baksteen kun je kiezen hoe je die bakstenen precies stapelt. Traditioneel metselwerk heeft een voeg van ±12mm breed, terwijl je met de doorstrijktechniek helemaal niet hoeft te voegen. Liever dunne of geen voegen? Dan kun je in dunbed metselen of verlijmen. Alle courante metseltechnieken op een rij.

Metselen

Metselen is het aan elkaar verbinden van bakstenen met mortelspecie. In principe kun je met elke gevelsteen – baksteen of andere bouwblokken – metselen. Een voordeel is dat metselen hier heel goed is ingeburgerd en dat je dus gemakkelijk bekwame metselaars vindt. Er bestaan ook heel wat metselverbanden. Maar traditioneel metselen houdt in dat je achteraf nog moet voegen.

Lees meer: Metselwerk, metselen of metsen

Dunbed of dunmetselen

Metselen in dunbed is metselen met een dunne voeg en dunmortel, een speciale mortelspecie die beter hecht dan gewone mortelspecie. De voegen zijn een stuk dunner en achteraf voegen is niet meer nodig. Je moet bij dunmetselen wel de juiste mortel gebruiken, maar je heb minder mortel nodig. Een voordeel is ook dat je metselt met een gekleurde mortel. Dat geeft een apart cachet aan de gevel.

Lees meer: Dunbed of dunmetselen

Verlijmen

Bakstenen verlijmen houdt in dat de metselaar de bakstenen op mekaar lijmt met een dunne laag lijmmortel. Je kunt in principe alle soorten baksteen lijmen, als je maar de juiste lijmmortel gebruikt. Verlijmde muren lijken wel te bestaan uit louter en alleen gestapelde stenen. Er zijn geen voegen zichtbaar, waardoor de bakstenen zelf alle aandacht krijgen. Mortellijmen hebben een grotere druksterkte dan gewone mortelspecie waardoor de bakstenen (nog) beter hechten.

Lees meer: Verlijmen 

Doorstrijken

Doorstrijken is een metseltechniek die in ons land minder courant is. Doorstrijken betekent dat de metselaar zowel de staande als de liggende voeg vol duwt met mortelspecie terwijl hij de stenen metselt. De voegen zijn zo vol dat voegwerk achteraf onnodig is. Dankzij het doorstrijken maken de voegen een massievere indruk en zijn ze ook heel sterk. Achteraf is ook geen voegwerk meer nodig want metselwerk en voegen gebeurt in één beweging.

Lees meer: Doorstrijken

Meer weten over metselen?

Lees ook:


Auteur: Gretel Kerkhofs – januari 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in