Vlaming blijft fout bouwen

Het afgelopen jaar werden 2.505 pv’s opgesteld, of zo’n twaalf per werkdag. In ruim 800 gevallen werden de werken op de werf ook stilgelegd. Dat gebeurt nu veel sneller dan vroeger. ”Er worden dus nog altijd veel bouwovertredingen begaan in Vlaanderen”, constateert minister Dirk Van Mechelen (Open Vld).

De klachten bij de stedenbouwkundige inspecties lopen vertraging op. Vlaams minister Van Mechelen erkent dat, volgend op een klacht, een controle ter plekke en een proces-verbaal binnen een termijn van drie tot negen weken niet altijd haalbaar is in alle provincies. De werkdruk is hoog, onder meer door het grote aantal pv’s. De inspectiedienst telt 51 personeelsleden, van wie er zeven effectief verbaliseren.

Het voorbije jaar werden maar liefst 2.505 pv’s voor bouwovertredingen opgesteld. Dat gebeurt in bijna een op de drie gevallen terwijl de bouwwerken nog bezig zijn, meldt de minister aan sp.a-parlementslid Michèle Hostekint. Zij kaartte de vertraging aan. Minister Van Mechelen wil dat de lokale besturen naast plannen en vergunnen ook meer optreden tegen bouwovertredingen. ”Ze moeten de handhaving ernstig opnemen. Gemeenten hebben al gelijkaardige bevoegdheden als de gewestelijke inspectiedienst: ze kunnen pv’s opstellen, stakingsbevelen uitvaardigen, herstelvorderingen uitbrengen en uitvoeren. Alleen stakingsbevelen bekrachtigen kan niet, maar voor niet-kwetsbare gebieden kunnen we hen dat geven.”

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in