Vlaanderen haalde in 2006 groenestroomdoelstelling

Vlaanderen heeft in 2006 voor het eerst zijn groenestroomdoelstelling gehaald, deelt Vlaams minister van Leefmilieu Kris Peeters mee.

Dat wil zeggen dat minstens drie procent van de elektriciteitsproductie in Vlaanderen uit groene stroom bestaat. Dat moet de energieleveranciers toelaten om hun verplichtingen na te komen en de zogenaamde groenestroomboetes te vermijden.

Om de productie van groene stroom - elektriciteit opgewekt door wind, waterkracht, biomassa of zonne-energie - te stimuleren, kent Vlaanderen sinds 2002 een systeem van groene stroomcertificaten. Stroomleveranciers moeten per jaar een vastgelegd quotum groene stroom inleveren bij de Vlaamse regulator (VREG). Ze kunnen die certificaten krijgen als ze zelf groene stroom maken of certificaten aankopen bij een producent van groene stroom.

In 2006 lag de doelstelling op drie procent groene stroom. Die doelstelling is ruim gehaald. Meer zelf, het aantal uitgereikte certificaten ligt 12 procent hoger dan het aantal certificaten dat ingeleverd moet worden.

Hoewel de doelstelling elk jaar is verhoogd, is die vorig jaar voor het eerst gehaald. In 2005 lag de doelstelling op 2,5 procent. Die doelstelling werd maar voor 91 procent gehaald. Tegen 2010 moet 6 procent van de elektriciteitsproductie in Vlaanderen uit groene stroom bestaan.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in