Financiele aspecten

Verlaagde schenkingsrechten blijven gelden tot 2011

De bestaande regeling van verlaagde schenkingsrechten blijft nog minstens drie jaar bestaan. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist. Goed nieuws dus voor wie een bouwgrond wil schenken aan kinderen of familie.

 

Drie jaar

De Vlaamse regering verlengt de bestaande regeling van verlaagde schenkingsrechten met drie jaar. Dat kondigde Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters (N-VA) dinsdag aan in het Vlaams Parlement.

 

Maatregel

De verminderde schenkingsrechten werden in 2003 ingevoerd om slapende bouwgronden te activeren. De voorbije dagen was er sprake van het niet verlengen van die de regeling - die eind dit jaar afloopt – omwille van de besparingen die de nieuwe Vlaamse regering nu doorvoert. Maar Muyters ontkent dat. Hij wil de maatregel verlengen omdat het tegenovergestelde in deze tijden van crisis niet goed zou zijn.

 

Verminderde btw

De minister vindt elke steun aan jonge mensen die aan een woonproject willen beginnen, meer dan nuttig. Daarbij denkt Muyters dat de combinatie van verlaagde schenkingsrechten en de maatregel van de federale regering om de verminderde btw op de bouw te verlengen, een impuls voor de bouwsector zal zijn.

In 2011 volgt een evaluatie. Het is dus niet uitgesloten dat de maatregel nog langer dan 2011 van kracht blijft.

 

Bron: KVe voor De Tijd, 27/10/2009

 

Meer info: Verlaagde schenkingsrechten nog tot 2011

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in