Ventileren

Ventilatie in een renovatie

De renovatie van een woning of een deel er van is een goed moment om ook ventilatie in huis te integreren. Je doet er wel goed aan om bij de installatie van een ventilatiesysteem in een bestaande woning de wettelijke eisen te volgen. En ook een goede uitvoering van de werken is belangrijk. Onze ventilatiespecialist Andy Camps (Luchtwinkel.be) legt uit.

Wettelijke eisen voor ventilatie bij een renovatie

Je wilt renoveren en denkt er over je woning te voorzien van ventilatie. Een belangrijke vraag die je jezelf daarbij zou kunnen stellen is “Wat is een renovatie?”. Het antwoord hierop wordt door het Vlaams Energieagentschap in een document van 6 bladzijden samengevat. Je kunt meer informatie vinden over ventilatie bij renovaties op de website van het Vlaams Energieagentschap. Het Vlaams Energieagentschap maakt een onderscheid tussen renovaties of verbouwingen zonder uitbreiding en verbouwingen met uitbreiding.

Verbouwen zonder uitbreiding

Bij een verbouwing zonder uitbreiding moet je in een ruimte ventilatie voor toevoer toepassen op basis van het vloeroppervlak van deze ruimte. Concreet wilt dit zeggen dat als je de ramen vervangt in een verbouwing, je er ook een toevoer van verse lucht moet voorzien. Afvoer is niet verplicht, maar wel aan te raden als je een goede werking van het ventilatiesysteem nastreeft.

Verbouwen met uitbreiding

Bij een uitbreiding zijn de regels anders. Als je een afgescheiden ruimte bijbouwt, moet je deze ruimte voorzien van ventilatie. Een nieuwe badkamer die bijvoorbeeld aan een bestaande woning gemaakt wordt, zal je moeten ventileren.

Gaat het om een uitbreiding van een bestaande ruimte dan hangen de ventilatie-eisen af van de invulling van de nieuwe en de bestaande ruimte.
  • Een keuken die uitgebreid wordt met een keuken zal een afvoerdebiet krijgen dat overeenkomt met het totale vloeroppervlak van de gehele keuken.
  • Als de keuken echter uitgebreid wordt met een woonkamer, dan moet er voor de bestaande keuken geen ventilatie voorzien worden. In de nieuwe gebouwde woonkamer moet je wel luchttoevoer voorzien.

Ventilatie in een kleine verbouwing

In een kleine verbouwing is het zinvol om met kleinere ventilatoren en raamroosters (als je de ramen vervangt) te werken. Kleine ventilatoren zijn tegenwoordig erg energiezuinig en ze maken weinig geluid. Toestellen met een verbruik van minder dan 5 Watt en met minder dan 30 dB geluid zijn geen uitzondering meer.

Het spreekt voor zich dat je de huishoudelijke ventilatoren vooral gebruikt voor luchtafvoer uit keuken, badkamer of toilet. De kanaalventilatoren van dezelfde grootte zijn ook prima inzetbaar om mechanische luchttoevoer (B-systeem) te realiseren (als er geen raam- of muurroosters voorzien worden).

Decentrale warmteterugwinning

Bij een kleine verbouwing kun je ook een decentrale warmteterugwinning toepassen. Dit is een kleiner balansventilatietoestel dat geschikt is voor ventilatie van 1 ruimte. De afmetingen van deze toestellen gaan van 50x50x20cm tot ongeveer 120x50x20cm en zijn voor de grotere toestellen vergelijkbaar met een radiator. De kostprijs ervan kan erg veel verschillen. Dit heeft meestal te maken met het thermisch rendement van het toestel.

Ventilatie in een grote verbouwing

In een grote verbouwing zijn de mogelijkheden voor de integratie van een ventilatiesysteem te vergelijken met een nieuwbouwwoning. Meestal kun je er niet werken met lange stukken rechte kanalen gewerkt. Voorzie daarom bij een systeem met spiraalkokers voldoende reserve bochten (minder bochten is beter, bochten van 45° zijn beter dan bochten van 90°). Een instortsysteem dat in opbouw gebruikt wordt, is voor een doe-het-zelver zeker een handige optie.
 
Auteur: Andy Camps – december 2012
Identikit ventilatiespecialist Andy Camps
Andy Camps

Andy Camps heeft ruim 10 jaar ervaring als lesgever, ontwerper en plaatser van woningventilatiesystemen. Voor Habitos.be geeft hij alle info over de verschillende ventilatiesystemen, de regels en nog veel meer.

Lees de teksten van de ventilatiespecialist >> 

 Website
 Twitter
 Facebook

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in