The Block 2008 strijkt neer in Hoegaarden

Na twee keer Antwerpen, Mechelen en Oostende trekt The Block weg uit de stad. De komende 3 maanden schudt The Block het rustige Hoegaarden wakker. In de voormalige brouwerij Loriers richten 4 koppels opnieuw een loft in.


“Na een lange zoektocht vonden we dit project in het landelijke Hoegaarden, maar toch vlak bij steden als Brussel, Leuven en Tienen. Het is meteen ook de eerste keer dat The Block in Vlaams-Brabant neerstrijkt,” licht programmamanager Renate Breuer toe.
VT4 kiest niet zomaar voor dit type gebouw. “De lofts zijn perfect geschikt voor tweeverdieners, jonge gezinnen en vrijgezellen die heel even de stad willen ontvluchten. De stad wordt onbetaalbaar, maar jonge gezinnen willen toch hun stek vlak bij de actie. Een maatschappelijke trend waar VT4 graag op inspeelt.
Een geschikt pand vinden is overigens niet vanzelfsprekend. We zoeken niet enkel een nieuw ‘type’ gebouw, maar ook een setting die ons als programmamakers voldoende invalshoeken en potentieel biedt,” zegt Renate Breuer.

Brouwerijtoren
De zoektocht eindigde uiteindelijk in Hoegaarden, een dorp van ruim 6 000 inwoners aan de Grote Gete. De koppels gaan er aan de slag in de brouwtoren van “Brouwerij Loriers”, een prachtig pand dat na 30 jaar leegstand wordt gerenoveerd in het kader van een grootschalig woonproject Brouwerij Loriers. Leuk detail voor bierkenners: het gaat om de authentieke brouwerij van de Hoegaardse Das die er voor het eerst in 1832 werd gebrouwen. Het gebouw is dus even oud als ons land, maar eind oktober zal het omgetoverd zijn tot één van de hipste loftprojecten van Vlaams-Brabant.
Het complex omvat in totaal 15 lofts. Daarvan nemen de Block-koppels de lofts op de eerste en tweede verdieping onder handen. De invulling van de lofts bepalen ze volledig zelf. De aannemers brachten het gebouw in orde tot de chapeafwerking. Verder is het aan de creativiteit van de deelnemers.
Nieuw dit jaar is ook dat er niet 4 maar 5 koppels deelnemen aan het programma, terwijl er toch maar 4 lofts in te richten zijn.

Woonproject
The Block nestelt zich dit jaar in een grootschaliger woonproject in het centrum van Hoegaarden. Op de site van de voormalige brouwerij Loriers worden in totaal 14 appartementen, 15 lofts en 30 comfortflats opgetrokken, dit verspreid over vier residenties naar een ontwerp van de hand van Desmet Architecten uit Leuven.
De lofts krijgen onderdak in Brasseries Loriers of de brouwerijtoren. Deze is niet beschermd als monument, toch koos de ontwerper ervoor het uitzicht van de toren te bewaren. De gevels werden dan ook nauwgezet gerenoveerd.
Rond de brouwerijtoren worden nog twee gebouwen opgetrokken met de comfortflats en appartementen. Samen creëren ze een binnengebied met privé-tuin voor het project.
De vroegere brouwerswoning – een vierkantshoeve – tot slot wordt ingericht tot multifunctionele ruimte die ten dienste van de bewoners van het woonproject staat.


Weg met klussers
Naast The Block bereidt VT4 nog een nieuw woonprogramma voor: 'Help, mijn man is een klusser!'. Hierin helpt Peter Van Asbroeck wanhopige partners van doe-het-zelvers, die al lange tijd kamperen tussen onafgemaakte of vreselijk uitgevoerde klusprojecten.
In "Help, Mijn Man is Een Klusser" wordt een heuse reddingsoperatie gestart om de dramatische gevolgen van de onafgemaakte of half uitgevoerde projecten te herstellen of ongedaan te maken. De vrouw of vriendin van de klusser in kwestie meet de schade op en dan volgt de confrontatie met de oorzaak van al deze aangerichte schade en ergernissen: de “doe-het-zelver”. Enkele professionals draven op om de klus te klaren, en voeren de wensen van de vrouw uit.

Deelnemen?
Peter zoekt momenteel vrouwen die de verbouwingswerken in hun huis spuugzat zijn. Dus, is je man een doe-het-zelver die overal aan begint maar nooit iets afmaakt? Is je huis daarom al jaren een bouwwerf en is het eind nog lang niet in zicht?
Neem het heft in handen en geef je op voor Help, Mijn Man Is Een Klusser! Met een professioneel klusteam komt VT4 je huis weer bewoonbaar maken.

Stuur een mailtje naar [email protected], of schrijf naar: VT4 – Klusser, Postbus 100, 1930 Zaventem
Vermeld je naam, adres en telefoonnummer, omschrijf de situatie in huis en de reden waarom het niet afgemaakt wordt en stuur zeker enkele veelzeggende foto’s mee.


Meer info over The Block
Meer info over Woonproject Brouwerij Loriers

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in