Prijs woningen steeg nog in 2006

De gemiddelde prijs van Belgische huizen en appartementen zijn ook in 2006 gestegen. Dat maakt ERA, het netwerk van immobiliënkantoren, op uit haar rapport rond de ontwikkeling van de Belgische woningmarkt in 2006. Huizen werden gemiddeld 7,6 pct duurder, appartementsprijzen stegen met 8,3 pct. De verkoopprijzen gingen respectievelijk tot ruim 190.000 euro en 147.000 euro.

Door de verkoopprijzen van welbepaalde types huizen te vergelijken, krijgt men volgens ERA een nog beter beeld van de markt dan wanneer de prijzen van alle huizen door elkaar genomen worden. Zo is de prijsstijging van een huis met drie slaapkamers nog groter (9,8 pct tot ruim 197.000 euro.) Een appartement met 2 slaapkamers werd zelfs tot 11,81 pct duurder en ging in 2006 onder de hamer voor gemiddeld 149.000 euro.

Door de oplopende rente en het verminderde effect van fiscaal gunstige maatregelen, is de koper immers kritischer geworden. Een correct geprijsde woning verkoopt dus nog altijd snel. Opmerkelijk is dat het bordje 'Te Koop' gemiddeld al binnen 82 dagen werd vervangen door 'Verkocht', een jaar geleden was dat nog na 100 dagen. Het verschil tussen de vraagprijs en de werkelijk behaalde verkoopprijs nam wel toe, van ongeveer 8,9 pct in 2005 tot net iets boven 9,7 pct eind 2006.

ERA verwacht niet dat de stijging zich in 2007 zal doorzetten en voorspelt een stagnatie nadat verkopers neerwaartse prijsaanpassingen zullen doorvoeren van huizen die al lang te koop staan, onder druk van almaar meer prijsbewuste kopers. Het gevolg zal zijn dat woningen pas na een langere periode verkocht worden en dat de prijzen ver beneden de oorspronkelijke prijs zullen liggen. Het gemiddelde aantal dagen op de markt zal daardoor oplopen en het prijsverschil ook.

Een overaanbod van nieuwbouwappartementen is een andere verklaring voor mogelijke dalingen waar ERA al tekenen van ziet. De laatste maanden van 2006 lagen de gemiddelde verkoopprijzen gelijk aan of iets lager dan deze van het derde kwartaal.

Bron: Het Belang van Limburg

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in