Financiele aspecten

Optrekken btw bij sleutel-op-de-deur niet voor 2011

De door Europa opgelegde btw voor sleutel-op-de-deur-woningen komt er niet voor begin 2011. De Vlaamse regering dringt aan op overleg met de federale regering om te vermijden dat de kostprijs voor bouwers stijgt. Dat heeft minister-president Kris Peeters in het Vlaams parlement gezegd.


De Europese Commissie wil dat België een btw-tarief van 21 procent invoert voor zowel bouwgronden als nieuwe woningen. Nu betalen Vlamingen die een sleutel-op-de-deur-woning kopen slechts 10 procent (Vlaamse) registratierechten op de bouwgrond en 21 procent (federale) btw op de woning.

Registratierechten

De Vlaamse registratierechten zijn niet alleen lager, ze zijn ook meeneembaar en er zijn allerlei kortingen (abattementen). Dat hele beleid van eigendomsverwerving komt nu op de helling te staan als het uniforme btw-tarief wordt ingevoerd. Bovendien dreigt de Vlaamse schatkist per jaar 42 miljoen euro aan registratierechten te derven. De federale schatkist wordt er dan weer beter van.

Volgens Peeters is op het Overlegcomité afgesproken dat het btw-tarief niet voor 1 januari 2011 wordt ingevoerd. De Vlaamse regering wil dat er intussen gepraat wordt over hoe het 'sociaal beleid' dat Vlaanderen voert, kan blijven bestaan en hoe de budgettaire gevolgen kunnen worden gecompenseerd.

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in