Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Maak indruk met je gevel

Met de gevel van je huis kun je een ‘statement’ maken, als je bewust kiest voor aparte, bijzondere materialen of durft te combineren. Een gevel uit baksteen combineren met hout of metaal, en je krijgt een heel ander huis dan dat datzelfde ontwerp enkel in baksteen. We inspireren je graag met een aantal - volgens ons - geslaagde ontwerpen van in het oog springende gevels.

 

Van bij ons

Bakstenen zijn nog altijd populair als gevelmateriaal. Maar de ene baksteen is de andere niet. Je kan variëren met kleur, voegbreedte, voegkleur en metselverband. Een en dezelfde steen kan dus zorgen voor een tiental verschillende gevels. Heel wat Belgische baksteenfabrikanten hebben dankzij nieuwe technieken en grondstofsamenstellingen een ongelooflijk ruim assortiment aan kleuren. De baksteen met verschillende kleurnuances zorgt dat je gevel er nooit gaat vervelen. 

wienerberger.be wienerberger.be vandersanden.be

 

Zonder voegen

Bakstenen verlijmen resulteert in metselwerk zonder voegen. De ene houdt er van omwille van de ruwe look, de ander vindt die ‘onafgewerkte’ muur maar niks. Toch is verlijmen een techniek die werk en tijd bespaart, omdat er geen voegwerk achteraf nodig is. Voor liefhebbers van moderne architectuur is deze techniek ideaal om het strakke van hun woning nog meer te benadrukken. Omdat niet alle aannemers tuk zijn op deze nieuwe werkmethode en omdat verlijmen ook wat duurder uitvalt, kun je ook kiezen om je gevel in te voegen met dezelfde kleur als je gevelstenen. De voegen en het voegwerk blijven, maar het resultaat benadert toch al iets meer het effect van verlijmen. Een andere manier om het verlijmeffect te benaderen, is gebruik maken van speciale bakstenen zoals de Zero of de U-steen.

desaegher.be vandersanden.be

 

Voegkleur

Je kan natuurlijk vasthouden aan de traditionele muisgrijze voegkleur. In combinatie met rode tinten blijft dit een klassieker die nog jaren meegaat. Je kan bij een lichte steen ook kiezen voor een lichte voegkleur, of je donkere steen met gele of witte voegen afwerken, zodat de stenen meer tot hun recht komen. Hier speelt natuurlijk jouw persoonlijke smaak een grote rol. Bekijk de verschillende muuropstellingen in de toonzalen van de baksteenfabrikanten om een goed idee te krijgen van welk effect de voegkleur op het gevelbeeld heeft en welke stenen welk resultaat geven. Wees je er daarbij van bewust dat de voeg tot 20% van de totale gevel uitmaakt en dus sterk mee het totaalbeeld bepaalt.

wienerberger.be wienerberger.be

 

Metselverband

Bij oudere gebouwen uit baksteen zie je ze nog wel eens, de aparte metselverbanden. Geen ‘gewone’ gemetste muur met stenen van eenzelfde formaat in halfsteensverband, maar gevels met een strekse laag stenen en daarop een laag koppen (staand verband) of een wild verband (naar eigen inzicht van de metser). Een goede metser kan dus spelen met de plaatsing van de voegen door er voor te zorgen dat de voeg bijvoorbeeld niet in het midden van de hoger liggende steen zit, maar bijvoorbeeld op 1/3 of 2/3.

De metser kan lange stenen afwisselen met kleinere stenen, in een Noors, Vlaams of Frans verband. Je bekomt zo een verrassende gevel die op het eerste gezicht in niets lijkt te verschillen van een gewone bakstenen muur. Een oplettend oog zal natuurlijk wel de subtiele verschillen opmerken. Minder gangbare metselverbanden vragen wel een ervaren metser. Tijd en dus arbeidsuren zullen oplopen, maar je krijgt er wel een prachtig en weinig voorkomend resultaat voor in de plaats.
 

wienerberger.be

 

Combineren

Bakstenen van verschillende kleuren combineren kan ook. Een bleke steen in combinatie met een donkere steen zorgt voor een groot contrast in je gevel. Tint op tint geeft dan weer een zachtere gevelbeeld. Ook een combinatie van pleisterwerk en baksteen voor zeer moderne woning is mogelijk, met strakke, monolitische uitstraling als resultaat.

wienerberger.be vandersanden.be

 

Net als vroeger

Baksteen en kalkpleister zijn gevelproducten die je toelaten een huis neer te zetten dat erg lijkt op de huizen van vroeger. De populaire hoeve- of pastorijstijl is daar een mooi voorbeeld van. Deze bouwstijl combineert pleisterwerk met baksteen. Liefhebbers van ecologische producten kiezen dan weer vaker voor een gevel volledig uit natuurpleister, op muren van stro. Het voordeel van deze gevelafwerking is dat de pleister en het stro dampopen zijn en zo zorgen voor een gezond binnenklimaat.

desimpel.be luchtwinkel.be

Glas

Veel glas voor veel licht en een mooi uitzicht op de tuin, dat is een veelgevraagde eis bij het ontwerp van een woning. Helaas kan je niet in elke situatie gebruik maken van gewoon glas. Glasbouwstenen kunnen een mooi alternatief vormen voor grote ramen, grote dakkoepels, … Je kan er ook ronde vormen mee maken, waardoor dit materiaal in elke woning gebruikt kan worden. Het licht valt rijkelijk binnen en je hebt bijvoorbeeld geen doorkijk. Een nadeel is misschien dat glasbouwstenen niet zo goed isoleren als bijvoorbeeld baksteen, maar daar wordt aan gewerkt. Een alternatief is drievoudig glas, dat nog beter isoleert als superisolerend dubbelglas.

saint-gobain-glass.be verhaert.be saint-gobain-glass.be

 

Industriële materialen

Bouwmaterialen uit de industriebouw vinden almaar vaker de weg naar particuliere woningbouw. Heel wat materialen zijn goedkoper, of zorgen voor een apart, origineel effect. Metalen platen en panelen kunnen een deel van de gevel of zelfs de volledige woning omkleden. Zo is zink een geliefd materiaal om delen of zelfs hele woningen mee kunt inpakken. Maar je kunt ook kiezen voor metalen sandwichpanelen, betonvezelplaten of keramische tegels. Deze laatste systemen laten een dunnere voorgevel toe, waardoor je plaats wint. Die plaats kun je eventueel gebruiken voor extra isolatie. Deze dunne gevelmaterialen zijn ook erg geschikt bij de renovatie van een oude gevel.

vmzinc.be luchtwinkel.be

 

Beton

Met beton kun je vele kanten uit als je houdt van het ruwe, industriële van dit materiaal. Betonstenen kun je opmetsen en later eventueel schilderen, als je wil. Je kan ze ook onbehandeld laten. Betonplaten met een gekleurde toplaag worden veel in de industriebouw gebruikt maar kunnen een gezinswoning een totaal andere look geven. Ideaal ook voor renovatie of om een gevel snel en proper af te werken.

Hou je echt van de bruutheid van gegoten beton, dan kun je de gevelelementen op de werf zelf laten storten in een bekisting. Of de fabrikant maakt je muren in zijn atelier. Een voordeel van het werken met prefab elementen is dat ze volledig droog op de werf aankomen. Deze manier van werken verloopt ook erg snel. Met beton kan de fabrikant volledig op maat werken, waardoor de gekste vormen mogelijk zijn. Beton combineert ook mooi met de meeste andere gevelmaterialen.

infobeton.be infobeton.be infobeton.be

 

Met hout

Sinds enkele jaren zie je in het straatbeeld weer meer hout opduiken: om terras, poort, ramen en deuren mee te maken. Maar ook delen van de gevel worden met hout ‘ingepakt’. Dit natuurlijk materiaal voegt warmte toe aan je huis, refereert aan de natuur, is nagroeibaar en duurzaam. En aangezien hout in het verleden al bewezen heeft dat het als volwaardig bouwmateriaal kan dienen, duiken ook steeds meer huizen op die volledig in hout gebouwd zijn. (foto rechtsonder)

Hout laat toe licht te bouwen, op een lichte fundering. Je kan de gevel van je woning volledig in hout afwerken. Of slechts gedeeltelijk. Zo kun je een woning renoveren, met pleister op het oude gedeelte en hout op de gevel van de nieuwe aanbouw. (foto midden)

In combinatie met baksteen zorgt het hout voor warme tinten in de gevel. Liefhebbers van Amerikaanse landhuizen met ‘porch’ kiezen ook vaak voor houten details in combinatie met een klassieke, lichtgekleurde steen. Maar ook strakke woningen worden met hout afgewerkt, in combinatie bijvoorbeeld met natuursteen (foto links).

crahayjamaigne.com woodforum.be woodforum.be

 

Natuursteen

Een gevel in natuursteen is een mooi maar duurder alternatief voor baksteen of andere harde materialen. Het materiaal heeft een bruut uiterlijk en refereert naar de natuur. In combinatie met hout krijgt natuursteen een heel warme aanblik. Veel voorkomend in ons land is leisteen, vooral omdat je deze steen in onze streken (bijvoorbeeld in groeves rond Malmedy) terugvindt.

Ook mergel is een natuursteen uit ons eigen land, veel gebruikt voor huizen, hoeves en historische gebouwen. In nieuwe gebouwen vind je mergel minder frequent, omdat het materiaal niet meer op grote schaal gedolven wordt. Mergel combineert leuk met baksteen. Natuurstenen tegels of steenstrips kunnen een mooi en betaalbaar alternatief vormen.

beltrami.be habitos.be

 

Verf

Baksteen, beton, gevelplaten, pleister: als de oorspronkelijke gevelkleur je niet meer aanstaat, kun je je huis nog altijd schilderen. De verfmengtechnieken zijn zo geavanceerd dat haast elke kleur mogelijk is. Verf laat je toe je woning vaker van ‘look’ te veranderen. De ondergrond bepaalt wel hoe moeilijk de schilderklus wordt. Is je gevel erg vochtig, dan zal er eerst iets aan de vocht moeten gedaan worden.

Schilderen van een gevel gebeurt ook best bij droog weer en milde temperaturen, en best niet als de zon op de gevel staat.
Heel wat soorten verf zijn geschikt voor het verven van de gevel. Het hangt er maar vanaf in welke toestand de ondergrond is en welk effect je wilt bekomen. Acrylverf, silicaatverf, vloeibare siliconen, kalkverf en kalleien: al deze technieken leiden tot een ander resultaat. Laat je bijstaan door een vakman, wil je een goed resultaat verkrijgen.

levis.info sigma.be levis.info
 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in