Financiele aspecten

Is er nog fiscale aftrek voor energiemaatregelen in 2011?

Overweeg je momenteel om je woning beter te isoleren en wil je daarbij profiteren van overheidssteun? Maak dan best snel werk van je plannen, want alles wijst erop dat in 2011 een deel van de overheidssteun weg zal vallen. Voor het verlaagde btw-tarief van 6% op verbouwingen aan woningen ouder dan 6 jaar, zijn er dan wel weer gunstige signalen.


Habitos.be kondigde eind september al aan dat de overheid wellicht drastisch zal snoeien in de fiscale maatregelen voor 2011. Dit omdat de nieuwe federale regering op zoek moet naar 25 miljard aan besparingen en omdat uit de eerste cijfers via belastingaangiftes via Taks on web blijkt dat de digitale belastingbriefinvuller ruim 500 miljoen euro aan energiebesparende maatregelen inbracht. Aangezien het hier om een zesde van de Belgen gaat, zal het uiteindelijke bedrag een stuk hoger liggen. De overheid raamt dit op 2 miljard euro, terwijl ze amper 1 miljard had gebudgetteerd. Dat zijn meteen twee signalen waaruit af te leiden valt dat de regering zal ingrijpen in het fiscale gunstregime voor energievriendelijke maatregelen.


Vloer- en muurisolatie geschrapt

Dat vermoeden werd afgelopen week al deels bevestigd door minister van Financiën Didier Reynders in een antwoord op een vraag van Ecolo-kamerlid Georges Gilkinet. Hij gaf daarin zonder omwegen toe dat de regering de fiscale stimulansen voor de isolatie van muren en vloeren zal schrappen vanaf 2011. Dit omdat de maatregel kaderde in het relanceplan van de federale overheid om de crisis te counteren.
De beslissing werd niet bepaald positief gunstig onthaald door de verschillende beroepsorganisaties. Volgens Bouwunie is isoleren een eerste prioriteit voor wie energie wil besparen. En doorgedreven energiebesparing is broodnodig als ons land de Europese 20/20/20-doelstellingen wil behalen.


Snel beslissen

Wie nog wil profiteren van het fiscale voordeel voor muur- of vloerisolatie moet dus snel zijn, want de maatregel loopt af op 31 december 2010. Tot dan heb je nog recht op een belastingaftrek van 40% van het factuurbedrag met een maximum van 2 770 euro. Dat grensbedrag bereik je met een investering van 6 925 euro. Niet de datum van plaatsing is van belang om in aanmerking te komen voor het voordeel, maar wel de datum waarop de factuur werd betaald. Houd er ook rekening mee dat je de werken verplicht moet laten uitvoeren door een geregistreerd aannemer. Doe je alles zelf, dan krijg je geen fiscaal voordeel.
Ook voor andere energiebesparende maatregelen in woningen ouder dan 5 jaar durft Habitos.be aanbevelen om de beslissing niet te lang uit te stellen. Eenmaal de nieuwe federale overheid aan de slag is, zou het immers kunnen dat ook andere maatregelen sneuvelen.


6% btw

Voor wie renovatieplannen heeft aan een woning ouder dan 5 jaar is er wel positief nieuws. De overgangsregering besliste eerder al om de tijdelijke maatregel voor woningen van 5 tot 15 jaar te verlengen tot eind juni 2011. Intussen heeft de Europese commissie het mogelijk gemaakt om deze btw-korting een definitief karakter te geven. Tot voor kort was het Europa die dit onmogelijk maakte. Nu zij het licht op groen gezet heeft, is het dus aan de federale regering om de maatregel om te zetten in een definitieve. Benieuwd hoe de nieuwe bewindsploeg hier mee zal omspringen.


Lees meer: 
- Ontdek andere premies en fiscale voordelen

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in