Aanbevolen partners

SoSimply logo
Recticel
Logo Unilin - Isolatie, dakbedekking
Saint-Gobain Isover Benelux - Isolatie
Logo Sto NV
logo Xella
Isoleren

Hoe een bestaande vloer isoleren?

Terwijl het isoleren van een muur of een dak nog relatief eenvoudig is, is het isoleren van een vloer in veel gevallen heel wat moeilijker. Daarbij komt nog eens het feit dat geïsoleerde vloeren van bestaande woningen nóg zeldzamer zijn dan geïsoleerde muren of daken.
Hoewel het warmteverlies bij vloeren geringer is dan bij muren of daken mag het toch niet onderschat worden. Ook zal een geïsoleerde vloer een beter wooncomfort opleveren en de oppervlaktetemperatuur van de vloer zal hoger zijn.

Onderstaande grafiek illustreert de invloed van isolatie in verschillende vloertypes.

De U-waarden zijn uitgedrukt in W/m²K en zeggen hoe goed een vloertype isoleert. Hoe lager de waarde, des te beter. De huidige norm voor nieuwbouwwoningen ligt op 0,4 W/m²K voor vloeren op volle grond of boven (kruip-)kelders.
Na berekening van verschillende vloertypes komen we tot de volgende vaststellingen:
  • Vloertegels in een zandbed geplaatst (wat heel vaak voorkomt bij bestaande woningen) hebben een U-waarde van ca. 0,80 (W/m²K)
  • Een vloer op volle grond bestaande uit een betonnen draagvloer, chape en vloertegels heeft een waarde van ca. 0,75 (W/m²K)
  • Een vloer boven een (kruip-)kelder bestaande uit prefabelementen, chape en vloertegels: 1,55 (W/m²K)
  • Wanneer we deze vloertypes van 6 cm isolatie voorzien daalt de waarde tot ca. 0,30 (W/m²K) afhankelijk van het soort isolatie.
  • Wanneer we een vloer op volle grond zouden isoleren met 15 cm minerale wol duiken we zelfs onder de 0,20 (W/m²K)

VloerisolatieAfweging maken

Het is belangrijk om de afweging te maken van wat haalbaar is en wat de meest economische oplossing. Een bestaande vloer isoleren is echter geen eenvoudige klus, zeker wanneer we het hebben over een vloer op volle grond. Wanneer je besluit vloerverwarming te plaatsen tijdens de renovatiewerken, dan ben je sowieso genoodzaakt isolatie aan te brengen om zo weinig mogelijk warmteverlies naar beneden te hebben.

Koudebruggen

Een vloer boven een kruipkelder of kelder is relatief gemakkelijk te isoleren door aan de onderzijde isolatie aan te brengen. Merk wel op dat je op sommige plaatsen – zoals de vloeropleg bij buiten- en tussenmuren – niet kan isoleren en dat daar de koudebruggen blijven en zelfs versterken. Ook hangen er aan de onderzijde dikwijls af- en toevoerleidingen van het sanitair wat het isoleren niet makkelijker maakt.

Volle grond

Het isoleren van een vloer op volle grond is heel wat moeilijker. Het vergt meer werk en het opbreken van de bestaande vloer brengt heel wat afval met zich mee. Je dient ook rekening te houden met bestaande elektriciteitsleidingen en waterleidingen die onder of in de vloer liggen. Het grootste probleem waarmee je meestal geconfronteerd wordt is de dikte van de vloeropbouw. Om geen deuropeningen, trappen of buitendorpels te moeten aanpassen moet je de nieuwe vloer afstemmen op deze niveaus. Op de markt zijn daarom heel wat systemen voorhanden die ontwikkeld zijn voor het isoleren van bestaande vloeren die beperkt zijn in dikte. Het is raadzaam om een deskundige ter zake te raadplegen om de verschillende mogelijkheden te overdenken.

Wanneer het niet haalbaar is of wanneer je beperkt bent in budget, kan je ook op de bestaande vloer verder werken. Dit houdt wel in dat deuropeningen, buitendorpels en eventueel trappen dienen aangepast te worden. Zo kan je bv. een keperwerk aanbrengen op de bestaande vloer, daartussen isoleren en afwerken met parket.

Andere mogelijkheden zijn het vervangen van de tegelvloer door een houten vloer of een vast tapijt aanbrengen. Hierdoor verhoog je de oppervlaktetemperatuur en krijg je een behaaglijker en beter wooncomfort. We kunnen dit echter wel niet isoleren noemen.

Auteur: Gert Broekx – augustus 2007 – voor Habitos.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in