Financiele aspecten

Grondbelasting maanden te laat

De kans is groot dat u dit jaar nog geen aanslagbiljet onroerende voorheffing ontving. Door de invoering van een nieuw informaticasysteem zijn de brieven veel later verstuurd.


Mensen die al enkele weken hopen dat ze dit jaar geen grondbelasting moeten betalen, kunnen stoppen met dromen. De overheid is hen niét vergeten. Door de invoering van een nieuw informaticasysteem heeft het rondsturen van de aanslagbiljetten wat vertraging opgelopen.
“Alle gegevens moesten eerst overgebracht worden van het oud naar het nieuw systeem“, zegt Raf Van Hoof, woordvoerder van het Agentschap Vlaamse Belastingsdienst (Vlabel). “Daarna hebben we ook extra controles ingebouwd om de aanslagbiljetten zeker helemaal correct te versturen.”

2,21 miljard euro in 2007
Normaal worden de biljetten eind mei verstuurd. “Dit jaar hebben we pas begin juli een eerste lichting kunnen verzenden. De laatste brieven zullen eind oktober, begin november op de postbus gaan.”
De onroerende voorheffing bracht in 2007 de overheid 2,21 miljard euro op. Het grootste deel hiervan komt bij de gemeenten terecht. “Maar zij moeten zich geen zorgen maken”, zegt Raf Van Hoof. “Hoewel de overheid nog bijna al het geld moet innen, stort ze de bedragen op het vooraf afgesproken tijdstip. Dit vormt geen probleem voor de overheid, omdat de grondbelasting slechts een peulschil is van het totale inkomstenbudget.”

Bron: De Standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in