Extra Muros ziet bouwsector heropleven in 2010

De woningbouw verwacht in 2009 een investeringsdaling van 1%, als gevolg van de financiële crisis. Nochtans is er geen paniek, stelt marketingbureau Extra Muros op zijn 5de Buildsight symposium vast. Vanaf 2010 wordt beterschap verwacht.


Goed begonnen

De bouwsector slaat niet in paniek door de huidige financiële crisis. Een opmerkelijke vaststelling van Bieke Gepts, gedelegeerd bestuurder van Extra Muros. Dit marketingkantoor voor de bouwsector voert voortdurend onderzoek naar trends en tendensen binnen de bouwsector. Op basis van die onderzoeken trekt Extra Muros regelmatig een aantal conclusies, die ze bekend maakt op het jaarlijkse Buildsight symposium, dat dit jaar plaatsvond op 8 december. “2008 is voor de bouwsector goed begonnen, maar zal helaas niet zo goed eindigen. Zo kan het aantal afgeleverde bouwvergunningen in 2008 zelfs dalen met 12%. Sinds juli 2008 nemen ook de toegekende bouwkredieten en de offerteaanvragen voor de aannemers af”, zegt Bieke Gepts.


Overheid


Toch is de toekomst niet zo somber als gedacht. Zowel de Vlaamse overheid als de Vlaamse Orde van Architecten heeft een goed gevuld orderboekje. De overheid als bouwheer, de architect als planner en bedenker. “De bouwsector verwacht in 2010 een lichte stijging van de woningbouw, onder andere door bijkomende opdrachten in de sociale woningbouw en door de groeiende nood aan extra woningen voor kleinere gezinnen. Maar om de verwachte daling in de utiliteitsbouw - kantoren, bedrijfsgebouwen, loodsen, … - voor 2010 op te vangen, moet eerst het ondernemingsvertrouwen terug omhoog.”


Impuls

Extra Muros nodigde op haar 5de Buildsight symposium Vlaams minister van Wonen Marino Keulen uit om de overheidsinspanningen binnen de bouwsector toe te lichten. “Voor de Vlaamse overheid zijn betaalbaar wonen en huren een topprioriteit. De overheid heeft voor het totale woonbeleid 15 miljard euro voorzien, waarvan 7 miljard uit Vlaanderen. 450 miljoen euro is voor 2.800 sociale koop- en huurwoningen en 6.000 renovaties. In 2014 is dat 1,2 miljard euro, voor energiezuinige en gezonde huisvesting. Tussen 2009 en 2020 komen er 65.000 extra sociale wooneenheden bij, met een E-peil van minstens 70, een stuk beter dan de huidige norm van E-100. Dat zullen de bewoners voelen aan hun energiefactuur.” De Vlaamse overheid investeert ook in tientallen woonpremies en fiscale maatregelen. De verlaging van de registratierechten is de recentste, de renovatiepremies zijn de populairste. Nieuw vanaf 1/1/2009 is de dakisolatiepremie: 500 euro om je dak (beter) te isoleren. Voor lagere inkomens kan de daktisolatiepremie oplopen tot 1.000 euro.


Trends

Extra Muros analyseert sinds vijf jaar jaarlijks 900 werven en kan zo een aantal evoluties uit onze bouwgewoontes naar boven halen. Jos Leyssens, voorzitter van de Orde van Architecten en zelf ingenieur-architect, is positief over die bouwgewoontes en signaleert volgende trends: “Er is nog altijd een tekort aan deskundige vaklui, ondanks de komst van buitenlandse bouwvakkers. Ook meer en meer familiebedrijven verdwijnen door gebrek aan opvolging. Er is dus meer dan werk genoeg, ook voor de architecten. De overheid investeert voortdurend, met grote infrastructuurwerken of met inbreidingsprojecten. Hierbij mis ik wel een frivolere architectuur. Publiek-private samenwerkingen (PPS) moet de overheid nog meer promoten.”


Alternatieve woonvormen

Volgens Leyssens betekent ook de recente bouwwetgeving, zoals de EPB-regelgeving, een stimulans. “Maar jammer genoeg zijn Wallonië en Vlaanderen wat dat betreft niet op mekaar afgestemd. Er is ook nog altijd geen wettelijk kader voor alternatieve woonvormen zoals kangoeroewoningen, hoewel de nood groot is. Een andere vaststelling is dat bouwprojecten steeds sneller gerealiseerd worden. Er komen ook steeds meer snelle bouwmaterialen, zoals prefab producten of alternatieve bouwsystemen, zoals houtskeletbouw en nieuwe bouwmethodes - eerst binnenschil, dan isolatie, dan buitenschil. Er blijft een belangrijke rol weggelegd voor de architect als technisch adviseur. Een goede combinatie van thermische én akoestische isolatie is een volgende uitdaging voor architect en vakman. Meer veiligheid en properheid op de bouwwerf is dat ook.”

Info: Extra Muros

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in