Financiele aspecten

Energiepremies wijzigen in 2008

De premievoorwaarden voor enkele energievriendelijke investeringen wijzigen volgend jaar. Dat heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) bekend gemaakt in zijn recentste nieuwsbrief. Een opsomming.


Zonneboiler
Alle netbeheerders zullen volgend jaar opnieuw het plaatsen van een zonneboiler voor particulier gebruik financieel ondersteunen. De premie bedraagt 75 euro per vierkante meter collectoroppervlak met een minimum van 525 euro en een maximum van 1 500 euro. De premie geldt niet voor zwembadcollectoren of andere systemen die uitsluitend voor zwembadverwarming worden gebruikt.
Om te kunnen genieten van de premie moeten een aantal voorwaarden worden vervuld. Bedrijven die hun systeem vrijwillig hebben laten erkennen door de vzw Quest, komen automatisch in aanmerking voor de premie. Voor andere systemen dient de geregistreerd aannemer te verklaren dat aan alle gestelde voorwaarden werd voldaan.

Warmtepompen
Ook de voorwaarden voor het verkrijgen van warmtepomppremies bij de netbeheerders wijzigen.
Zo moet de warmtepomp instaan voor de hoofdverwarming van de woning, moet het condensorvermogen minstens 80% van de nominale warmteverliezen van de woning bedragen en moet de warmtepomp geïnstalleerd worden door een geregistreerd aannemer volgens de code van goede praktijk.
De warmtepomp mag bovendien niet gebruikt kunnen worden voor koeling. Wat de COP betreft worden er andere eisen opgelegd afhankelijk van het type warmtepomp:

Type warmtepomp COP gemeten volgens EN14511
 Bodem/water  ≥ 4 (brontemp. 0, afgiftetemp. 35)
 Water/water  ≥ 4,5 (brontemp. 10, afgiftetemp. 35)
 Lucht/water  ≥ 3,6 (brontemp. 7, afgiftetemp. 35)
 Lucht/lucht  ≥ 3,4 (brontemp. 7, afgiftetemp. 20)
 Directverdamping/water  ≥ 3 (brontemp. -5, afgiftetemp. 35)

 
De premie bedraagt 210 euro per kVA met een minimum van 850 euro en een maximum van 1 680 euro.
De netbeheerders onder de koepel van Eandis ondersteunen enkel de types bodem/water en water/water. PBE, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de netbeheerders onder Infrax ondersteunen alle types warmtepompen. AGEM geeft geen premie voor huishoudelijke warmtepompen.

Isolatie
Alle netbeheerders bieden in 2008 premies voor het isoleren van een bestaande woning. Zo kan je bij iedere netbeheerder terecht voor dakisolatie en buitenmuurisolatie. Met uitzondering van Eandis geven de netbeheerders ook financiële ondersteuning voor kelderisolatie en vloerisolatie op volle grond bij een bestaande woning.
Voor al deze ingrepen mag je rekenen op een tegemoetkoming van 4 euro/m² met een geregistreerd aannemer en 2 euro/m² voor doe-het-zelfwerk.

Andere maatregelen
Andere maatregelen die de netbeheerders allemaal ondersteunen zijn het vervangen van enkele beglazing door hoogrendementsbeglazing (10 euro/m²), de plaatsing van een ventilatiesysteem met warmterecuperatie (150 euro/stuk), de plaatsing van een condenserende aardgasketel in een nieuwbouw of bestaande woning (125 euro) en de plaatsing van thermostatische radiatorkranen (5 euro/stuk).

Op www.energiesparen.be vind je een overzicht van alle premies in 2008.

Lees meer over premies

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in