Ramen en deuren

Een veranda mag toch geen sauna worden?

Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Nordex
Kömmerling
logo FAKRO
Velux logo
Een veranda is een garantie voor gezelligheid in je woning en brengt als het ware een stukje tuin naar binnen. Lente, zomer, herfst of winter, je kan er op elk moment van het jaar genieten van een aangename sfeer.
Maar is die extra leefruimte wel gezond en comfortabel? Kies in de eerste plaats voor goed isolerende glaspartijen en dubbelwandige polycarbonaatpanelen, want die houden de koude buiten en de gezellige warmte binnen. Wie isoleert, moet ook voldoende ventileren. Een geschikte ventilatie garandeert niet alleen de toevoer van voldoende verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht, maar voorkomt ook condensatie in de winter. Lees meer over ventilatie.

De invloed van de zon

Naast isolatie en ventilatie is het belangrijk om te zorgen voor voldoende natuurlijk daglicht. Veel daglicht zorgt voor een optimalisatie van het energieverbruik en een verhoogde comfortbeleving in de veranda. In aangename en heldere leefruimtes hoeft de kunstmatige, vaak energieverslindende verlichting niet aan. Tijdens de wintermaanden zorgt een laagstaande zon bovendien voor een aangename zonnewarmte in de ruimte, waardoor de verwarmingsinstallatie minder gebruikt moet worden.

Overmatig zonlicht op warmere dagen kan echter oververhitting, storende reflecties en verkleuring van meubilair en interieur veroorzaken. Dat maakt je veranda onaangenaam, én is ook ongezond voor mens, plant, dier en gebouw. Je wil beslist niet dat je veranda een sauna wordt? 
 

Een efficiënte buitenzonwering

Het komt er dan ook op aan de zon zodanig te beheersen, dat deze problemen vermeden worden, terwijl je toch het zicht naar buiten en het comfort van je grote raampartijen behoudt. Een goede zonwering zorgt er voor dat je veranda niet oververhit geraakt. Verticale en horizontale screens zorgen ervoor dat een groot deel van de warmte tegengehouden wordt. Ze dempen licht en warmte, zonder dat je het zicht naar buiten verlies.
Hou er wel rekening mee dat de kleur van de screen bepalend is voor de overgebrachte warmte, de filtering van het licht, de bescherming tegen UV-stralen.

Naast deze functionele rol vervullen ze ook een decoratieve rol en zorgen ze voor de nodige privacy. Lees het artikel over de perfecte doekkeuze.

Een geschikte oplossing

Renson biedt een ruim assortiment screens voor de meest uiteenlopende toepassingen, voor zowel kleinere als grotere glasoppervlaktes. Zo houden de Vegascreen en de windvaste Topfix (Max) voor horizontale en schuinliggende beglazingen de zonnestralen tegen vooraleer ze door het dak van de veranda naar binnen schijnen.

De Fixscreen biedt dan weer een windvaste oplossing voor alle verticale toepassingen. Deze screen met compacte kast wordt op esthetische, vaak onzichtbare wijze in de structuur van de veranda geïntegreerd en de onderlat verdwijnt bij een opgetrokken screen geheel of gedeeltelijk in de kast. Je kan deze screens zelfs combineren met zonneluifels, die bestaan uit aluminium lamellen, en schuifpanelen, waarbij lamellen uit hout en aluminium of windvaste doeken in een aluminium kader geïntegreerd worden. Lees meer over zonwering.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in